Scenekunstneren Inger Bakke vil sette sitt preg på årets Høstscena. 26. september åpner hun festivalen på Parken Kulturhus, og tradisjonen tro vil elever fra Fagerlia videregående bidra. Bakke har også invitert med seg flere lokale kunstnere.

– Jeg har alltid jobba i team, og har invitert inn mange jeg har jobba med før, også et par jeg har en voldsom ærefrykt for. Nå skal jeg stige ut av komfortsona og virkelig kjenne at jeg lever, sier Bakke. Hvem de andre kunstnerne er holder hun for seg sjøl foreløpig.

Hva skjer i Nordvest? Sjekk vår kulturkalender.

Natur

Bakke forteller at hun jobber med tre ulike prosjekter, som alle er ulike kunstnersamarbeid.

–  Jeg er jo skuespiller, men har tenkt til å jobbe med litt andre uttrykk også. Mer performance-retta, sier hun.

I tillegg skal hun jobbe med film og samle inn materiale til et dokumentarprosjekt.

– Det er ganske hemmelig foreløpig, men jeg kan si så mye som at det handler om konflikten mellom et ønske om å leve et bærekraftig liv, samtidig som vi er nødt til å forholde oss til så ufattelig mye plast og søppel heile tida.

Første gang det er en skuespiller

Ålesunderen, som er utdanna ved Bergen Teaterskole, Arts Ed London og Institut för Scenkonst, Italia, var sjøl kunstnerisk leder for festivalen fram til 2016. Nå er hun altså festivalkunstner.

– Her må jeg si at nei, det har jeg ikke. Dette er å hive seg uti iskaldt vann, sier Bakke.

– Det var jeg som starta det at vi skulle ha en festivalkunstner, men jeg hadde overhodet ikke tenkt på muligheten for at jeg sjøl skulle ha en sånn rolle. Men jeg må jo si at det er en veldig fin anledning til å vise at en skuespiller gjør mye mer enn å stå og lire av seg tekst.

Løfte henne som kunstner

Kunstnerisk leder Siri Forberg, som tok tok over etter Bakke, sier at Bakke av mange grunner er var et naturlig valg.

– Jeg liker måten hun tenker på. Hun er flink til å lete etter spørsmål og stiller seg undrende til ting. Hun er uredd, ujålete, jobber tverrfaglig og har en veldig integritet som kunstner, sier festivallederen.

– Inger har stått for festivalen i fem år, og jobba og slitt hardt med den. Så jeg ønsker å løfte henne fram som kunstner igjen. Dette er litt Høstscena som setter ære på Inger. Men først og fremst er det kunstnerskapet hennes som er grunnen. Inger Bakke ville blitt valgt til festivalkunstner en eller annen gang, uavhengig av om hun selv har vært festivalsjef eller ikke, sier Forberg, som ikke forventer med noen negative reaksjoner på valget.

Saka fortsetter under.

Kunstnerisk leder: Siri Forberg er kunstnerisk leder for Høstscena. Hun forteller at flere deler av programmet allerede spikra. – Vi vil slippe programmet med jevne drypp nå, sier hun. Foto: Marius Simensen

Det skal i alle fall ikke rare søkingen i avisarkivet til for å forstå at Bakke har vært involvert i mange ulike teater- og kunstprosjekter på Sunnmøre. Hun har særlig jobba mye med barn og ungdom som målgruppe, men sier at hun under Høstscena vil favne bredere.

– Folk har nok noen forutinntatte ideer om hvem jeg er. Jeg håper jeg klarer å bryte en del av disse, sier Bakke.