Det lover gjengen som skal gi Ålesunds befolkning bybrannmusikal 22. januar. Natt til 23. januar er det 110 år siden bybrannen drepte én person og gjorde 10.000 husløse i Ålesund.

– Ikke akkurat noe å feire?

– I Ålesund har det nesten blitt slik etter hvert, at vi feirer bybrannen. Men det er klart, da den skjedde var dette en tragisk og traumatisk opplevelse for mange, sier Nina Johansen, som har skrevet boka «Borgny – Flukten fra flammene» sammen med Jan Hogne Christiansen.

Det er denne boka som nå blir gjort om til teatermusikal.

De to forfatterne, som til daglig er lærere ved Volsdalen skole, hadde helt fra starten en tanke om at dette også kunne egne seg som teater.

Hitmateriale

Sindre Veblungsnes var involvert allerede da boka var under skriving. Han har laget musikk til teatermusikalen, og denne vil også gis ut på en separat CD.

– Er det hitmateriale her?

– Ja, faktisk, sier 17 år gamle Kornelia Melsæter. Hun skal spille rollen som Borgny i teatermusikalen, og har testet musikken på venner.– Mange liker den veldig godt, forsikrer hun.

Les flere kultursaker her

Humor

Gjennom boka, og nå teatermusikalen, vil forfatterne få fram hvordan bybrannen kunne oppleves sett fra et barns ståsted. De ønsket også å formidle historien om bybrannen til barn.

– Borgny opplever de faktiske hendelsene, men må samtidig forholde seg til de voksnes reaksjoner. For de barna som opplevde bybrannen var kanskje det vel så vanskelig, sier Jon Henriksen, som blir instruktør for teatermusikalen.

Dette blir likevel ikke en trist forestilling, påpeker han.

– Her blir det mye humor, sier Ina Breivik, som skal ha rollen som en distré byoriginal i stykket.

Hun legger til:

– Vi kommer til å introdusere publikum for mange historier de kanskje ikke visste om.

– Tror dere at dere klarer å fylle to forestillinger i Parken kulturhus på samme kveld?

– Å, ja, sier Astrid Overaa med overbevisning. – Er det noe folk her i byen elsker å høre om, så er det bybrannen.

foto
<strong>Fra boka:</strong> - Tenk om man kunne være en måse. Da kunne man bare fly bort, fly bort fra brannen, tenker Borgny i barneboka «Borgny – Flukten fra flammene». Ill: Johansen/Christiansen