Det kommer fram i den nye boka om brødrene Kjell og Aksel Holm, «To begivenhetsrike livsløp», som Stiftelsen Kjell Holm har gitt ut.

– Nøyaktig hvorfor det ikke ble noe ekteskap mellom Kjell og Sonja Henie er det ingen kilde som forteller noe om, men det var en episode i Paris i 1954 som gjorde at Kjell trakk seg fra ekteskapsplanene. Jeg antar at det gikk på ulikheter i deres sosiale liv, for det var stor forskjell mellom Hollywood og Fjellgata i Ålesund.

Det sier Kjell Skorgevik som har skrevet boka om brødrene som var siste generasjon i industrifamilien Oluf Holm.

Kjell Holm (1919 – 2009) var Aksel Thalberg Holm og kona Gunvors førstefødte sønn. Fire år etter ble Aksel jr. født (1923-1950). Han omkom i en flyulykke ved Lillehammer noen uker før han fylte 27 år.

Før den tragiske hendelsen ble begge guttene ledere i familiens forretninger, ble arvinger av et av Ålesunds største forretningsforetak og fikk ansvaret for tranproduksjon og fryseri da faren døde i 1947.

Privatlivet i fokus

Men det er ikke forretningslivet, men Holm-brødrenes privatliv Skorgeviks nye bok handler om. Særlig har forfatteren gitt stor plass til Aksel og Kjell sitt opphold i USA i årene 1945 til 1949, og deres omgang med velstående forretningsfolk i Astor, Vanderbilt- og Rockefeller-familiene, modeller og Hollywood-skuespillere.

– Da Holm-stiftelsen etter Kjell Holms død arvet alt han eide i Norge, ble det min jobb å rydde i hans eiendeler i Fjellgata. Der fant jeg blant annet en samling på 160 brev som han og Aksel sendte hjem under sitt USA-opphold. Jeg så med en gang at dette måtte offentliggjøres, fordi Holm-familien er en del av Ålesunds byhistorie, og brevene viser hvordan familiens gode økonomi ga brødrene opplevelser få andre kom i nærheten av, sier Skorgevik, som sikter til deres hyppige restaurantbesøk og omgang med rikfolk og kjendiser i Café Society-miljøet i New York.

Aksel Holm reiste til USA i august 1945. Der skaffet han seg flysertifikat, og brevene hans handler ofte om filmstjerner og modeller. Det var Aksel som først ble kjent med Sonja Henie, men Kjell ble fort en del av brorens vennekrets da han kom til New York i 1948.

Sonja i Ålesund

– Gjennom selskapslivet ble han kjent med Virginia Dick som han først ble forlovet med, men det ble ingen varig forbindelse mellom dem, sier Skorgevik og fortsetter:

– Det var da Sonja Henie kom til New York med sitt isshow at Kjell ble kjent med henne. Sladrepressen spekulerte livlig om giftermål mellom dem, men det var først tidlig på 1950-tallet de ble et par. I 1953 viste Sonja Henie for første gang isshowet sitt i Norge etter krigen, og da ferierte hun og Kjell på landstedet Sandbu og i Ålesund. Men året etter brøt Kjell forlovelsen. Det skjedd etter den tidligere omtalte episoden i Paris. Etter det gikk forholdet deres inn i en annen fase, men de hadde god kontakt hele livet. Sonja ringte Kjell to dager før hun døde, forteller Skorgevik.

Estetiker

Kjell Holm avviklet forretningene i Ålesund, flytta til Sveits på 1960-tallet. Hver sommer bodde han på Sandbu, og ga rause gaver til hjembyen. I 1994 opprettet han Stiftelsen Kjell Holm. I boka går det fram at han hele livet var opptatt av kunst, kultur og estetikk. I 2002 ble Kjell Holm tildelt Europa Nostras hederspris for sin innsats med å bevare de gamle bygningene på Sandbu.

– Det er få ting som gjorde han gladere enn denne prisen, kan Holm-bokens forfatter fortelle.

Brødrene Aksel og Kjell Holm hadde et nært forhold til hverandre. Her er de i lystig lag sammen med Virginia Dick, som Kjell var forlovet med en kort periode. (Foto: privat) Foto: Fra boka
Boka om brødrene Kjell og Aksel Holm er skrevet av Kjell Skorgevik.(Foto: Marius Simensen) Foto: Marius Simensen