Nordvestlandets største festival, Jugendfest, har hatt 15-årsgrense siden oppstarten i 2008. Nå gjør arrangøren endringer.

Daglig leder i Momentium, Ante Giskeødegård, legger ikke skjul på at det har vært stadig mer utfordrende å arrangere Jugendfest i gode rammer for de mindreårige, spesielt når andelen publikum under 18 har vokst kraftig.

– Alkohol og mindreårige er en utfordrende kombinasjon, og vanskelig å følge opp 100 prosent på et så stort arrangement. Men ved å gi ungdom under 18 sin egen festival, føler vi at vi tar ansvar. Kulturopplevelser for ungdom er kanskje blant det aller viktigste vi gjør, sier Giskeødegård.

Vil tape penger

Giskeødegård understreker at det ikke gjøres forandringer for å tiltrekke seg et mer pengesterkt, voksent publikum som vil handle mer i baren.

– Billettinntektene utgjør rundt 80 prosent av inntektene. Vi vil nok tape rundt tre til fire millioner kroner i billettinntekter på kort sikt, vi greier ikke å selge like mye billetter til de over 18 år, sier Giskeødegård.

De under 18 år har utgjort i underkant av 15 prosent av de besøkende siste årene.

Starter opp Jugend U18

Giskeødegård understreker at de vil gi de under 18 år et godt festivaltilbud gjennom å starte opp en ny festival.

– Det har vært veldig viktig å gi ungdom et fullverdig festivaltilbud. De siste årene har Jugendfest blitt mer og mer populært blant publikum under 18 år, og er nå så populært at vi mener tiden er inne for å gi de sin egen festival, sier Giskeødegård.

Momentium starter derfor «Jugend U18 Spire», som vil bli avholdt på Sørsida i Ålesund i september 2024.

– Vi skal lage en knallbra festival for ungdom, i rusfrie rammer, sier Giskeødegård.

Han trekker fram suksessen med Spire-konserter som Momentium har hatt de siste årene. Her får ungdom selv være med å arrangere og lære seg faget. Dette ønsker de å dra med seg inn i den nye festivalen

– Vi hadde fullt hus med Sigrid søndag som var, vi har utsolgt med Undergrunn om en ukes tid, vi har Kjartan Lauritzen senere i år, og har blant annet hatt Kamelen tidligere, sier Giskeødegård.

Sigrid har hatt stor suksess med Spire-konsert på Terminalen. Foto: Nils Harald Ånstad

Vil få refundert

De vil ta i bruk områder både innendørs og utendørs på Sørsida til den nye festivalen.

– Det er i støpeskjea, men vi ser for oss scener både inne på Terminalen, på Molo og kanskje i Devold-bygget som vil stå ledig neste år. I tillegg blir det en utendørsscene, sier Giskeødegård.

Publikum under 18 som allerede har kjøpt billett til Jugendfest 2024 vil kunne få refundert billetten. Informasjon om dette vil bli sendt ut på mail til billettkjøperne.

Artister for Jugendfest 2024 på Color Line Stadion 16.–17. august, og Jugend U18 Spire på Sørsida i september 2024, blir sluppet snart.

– Før jul vil vi vite mye mer om Jugend U18 Spire. Jeg kan love at dette blir en skikkelig festival for våre yngste festivalgjengere, sier Giskeødegård.