Leserinnlegg

«Feil fokus»

Meninger

Så har kommunestyret talt, og Nye Ålesund kommunes administrasjonsspråk er vedtatt. Snakk om storm i et vannglass! Diskusjonen om bokmål, nynorsk eller «nøytral» har gått i media og folk i mellom så fillene har føket. Det er nesten som man har hatt en følelse av at verdens undergang har vært nær. En tøvete og fullstendig unødvendig diskusjon!Undertegnede hadde bokmål som hovedmål på gymnaset, men nynorsk som hovedmål på lærerskolen. Begge deler uproblematisk og berikende. I oppveksten var det brukere av begge språkformer i nær familie. Besteforeldrerøttene var i Vanylven, Ørsta, Haram (da Borgund) og Ålesund. Jeg hadde aldri følelsen av at språkform – og dialektbruk – skapte kommunikasjonsproblemer. Som lokalpolitiker brukte jeg dialekt i muntlige innlegg og som regel bokmål i forslag. Men hvis noen gidder å gå til arkivene, vil de finne at jeg også har fremmet forslag på nynorsk. Uten at jeg tror det har ført til eventuelle misforståelser eller motforestillinger.For den store språkkampen ligger overhodet ikke på det nivået. Den foregår på et helt annet plan og er språkekstensielt mye viktigere. De fleste har gitt helt opp den kampen og lar okkupanten bre seg uhindret. Det gjelder et fremmedspråk som erobrer stadig større arenaer: Engelsk. Les annonsetekster, og se på titler og funksjoner og bedriftsuttrykk. Gå en språkkritisk tur gjennom Norges bysentra og tell engelske navn på butikker og foretak. Lytt på dagens popsangere og andre kulturutøvere – det går på engelsk. En god venn hadde vært på restaurant i Ålesund forleden og kunne sjokkert fortelle at maten måtte bestilles på engelsk for å bli servert! I Ålesund!Før de som engasjerer seg i språkformen til Ålesunds administrasjonsspråk vender våpnene mot den virkelig store fiende for norsk språk, tar jeg dere ikke alvorlig. Dere har feil fokus!

Jeg vil bli servert på norsk når jeg en sjelden gang er på restaurant. Jeg vil bli betjent på norsk når jeg skal handle i butikk. Og jeg lover å lytte til tidens populære sangere hvis de gjør som Ole Paus og Halvdan Sivertsen – synger på norsk!

Fortsatt god språkkamp – for norsk!

Har du noe på hjertet? Send et innlegg til debatt@smp.no

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!