Leserinnlegg:

«Fysisk aktivitet i koronaens tid»

Mediebildet er nå fullstendig dominert av saker om Covid 19 viruset.

Tur: Kom deg ut på tur, er rådet fra lege Yngve Müller Seljeseth.  Foto: Mona Skjong

En så lang periode med begrenset bevegelse er ikke bra for folkehelsen, verken fysisk eller psykisk.

Yngve Müller Seljeseth
Meninger

Det kommer mange råd og uttalelser med ulik faglig begrunnelse, samtidig som hverdagen vår blir påvirket i en grad vi ikke har opplevd siden andre verdenskrig.

Da er det naturlig at mange blir urolige og føler usikkerhet om hvordan man skal forholde seg til smittefaren. En del blir absolutte i uttalelser og oppførsel overfor andre og det skaper ytterligere usikkerhet om hva man bør gjøre.

Kommuneoverlege Olav Mestad kommer med kloke uttalelser når han i et intervju for noen dager siden forbereder oss på en annerledes påske og ber alle delta i den store dugnaden.


Far og sønn Melland trener på "hjemmebane"

Med kunstgress i bakhagen

AaFKs sportssjef Bjørn Erik Melland er for tiden permittert 50 prosent, og da benytter han anledningen til blant annet å "pushe" sin svært lovende sønn Henrik, som i vinter meldte overgang fra SIF/Hessa til nettopp AaFK.


Og ja, vi skal følge nasjonale råd og pålegg, det blir mindre mulighet for fellesskap og mange må justere planene sine.

Men, vi skal fortsatt leve og skal ikke endre på absolutt alt i en overdreven frykt for smitte.

Fra egne barn hører jeg om venner som ikke tør eller får lov til å gå ut. På vei gjennom Ålesund og på turer møter jeg lite folk i forhold til vanlig, som trolig betyr at en stor andel er i mindre aktivitet enn vanlig.


Nå kan lokale klubber drive organisert idrett igjen: – Det kommer til å bli aktivitet

Etter Helsedirektoratets presiseringer og anbefalinger kan klubbene på Sunnmøre åpne anleggene sine for aktivitet.


De strenge tiltakene vi har nå vil nok bli justert når man kan evaluere effektene, men vi må sannsynligvis leve med mulighet for smitte og smittetiltak i lengre tid, det nevnes minst 12–18 md.

En så lang periode med begrenset bevegelse er ikke bra for folkehelsen, verken fysisk eller psykisk. Det er heller ikke effektivt for å hindre smitte. Det er bra å komme seg ut så lenge man er påpasselig med å holde litt avstand og velge steder der man ikke må berøre samme gjenstand som mange andre, ikke gå/være i grupper (unntatt familie) og unngå å gå ut ved luftveissymptomer.

Jeg oppfordrer derfor flere til å komme seg ut, det være seg på gåturer gjennom sentrumsgatene, i skogsområdene, fjellene (men unngå de mest utfordrende turene) eller i løypene.

Og gi et vennlig smil til de du møter, det bidrar til å holde motet oppe i en vanskelig tid. Og selvfølgelig, husk god og hyppig håndhygiene.


-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!