Et resultat blir jo også at administrasjonen får større makt.

Den kommunale administrasjonen har ikke hovedansvaret for dette. Det er politikerne sitt ansvar å utarbeide klare retningslinjer og bestillinger. Det er også politikerne sitt ansvar å sende tilbake saker de ikke forstår eller ønsker en annen «retning» på.

Jeg tror jeg har et flertall av innbyggerne i kommunen med meg når jeg sier at det kommunale avgifts- og skattenivået var/er høyt nok. Koronakrisen, med de følger den får for både husholdninger og bedrifter, forsterker et slikt syn.

Det holder ikke at man ber administrasjonen rette opp regnefeil. Dersom politikerne vil kan de be om at det skal legges fram forslag som bare øker de kommunale avgifter/skatter med forventet årlig prisvekst.

En kan enkelt ta utgangspunkt i avgiftene fra 2019 i «gamle» Ålesund kommune. De «nye» delene får sine skatter/avgifter utregnet etter de satsene som da ble brukt.

Så får man håpe at man ikke trenger konsulenter til dette også. Noen politikere bør jo etterspørre «stordriftsfordelene» og stoppe konsulentbruken. En kan jo i samme slengen spørre om takseringa av eiendommene i de to tidligere kommunene som ikke har eiendomsskatt, er satt i gang. Det er vel et ønske at alle i kommunen skal være med å bidra snarest mulig?

I nær framtid kommer også bompenger, og allerede nå rammer de økte ferjetakstene enkelte husholdninger og bedrifter hardt.

For politikerne bør det være et klart valg: Ønsker man ikke å øke det kommunale avgifts- og skattenivået, bestiller man en sak med det som utgangspunkt? Eller retter man opp bare en regnefeil og sender fakturaen ut med nesten de samme økninger? Det siste kan bli resultatet. Men da har man enten godtatt et vedtak man ikke helt forsto, eller syns det er greit med en slik økning.

Da er det synd at det er lenge til neste valg.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!