Leserinnlegg:

«Hvorfor fortalte de så lite?»

I forbindelse med 75-årsmarkeringen av freden ble det understreket hvor viktige de gjenlevende tidsvitnene var, som kunne fortelle fra sine opplevelser under krigen.

Fra 8. mai-markeringen ved «De falne til minne» monument ved Ålesund kirke. Ove Rød fra veteranene talte ved monumentet.   Foto: Staale Wattø

Rettssaken som ikke var avsluttet 10 år etter krigen, ble til slutt en ren farse

Sverre Remøy
Meninger

Og den generelle forklaringen for taushet fra dem som var gått bort, er blitt «at de helst ikke ville rippe opp i de påkjenninger de hadde gjennomlevd».

Men er dette hele forklaringen på deres taushet? Var det mange som spurte dem? Var ikke heller parolen at «det har vært nok krig, nå må vi se fremover». Det var også et faktum at mange hjemme hadde lagt et godt økonomisk grunnlag under krigen, noe som her på våre kanter bl.a. skyldes gode fiskepriser. Det var til denne virkelighet mange som sto på bar bakke, vendte hjem til.


Ragnar Ulstein (99) sjokkert over kunnskapsmangel om motstandshelten Harald Torsvik

Jeg er svært skuffet og lei meg. Harald Torsvik var en av Norges aller fremste motstandsmenn.

– Jeg er oppgitt og sjokkert over at kunnskapen om en av våre aller fremste motstandsmenn er så utdødd blant politikere og andre.


I sin minnetale i Ålesund under 8. mai-markeringen for falne krigsveteraner, sa major Ove Rød bl.a. dette: Krigsseilerne kom ikke hjem som noen gruppe, de kom hjem en og en. De ble behandla veldig dårlig, stort sett. De ble omtalt som drukkenbolter og lasaroner, som ikke hadde krav på pensjon etterpå. Og Nortraships-pengene de hadde spart opp forsvant også, i et stort sluk.

Apropos Nortraship-fondet. I 1970, dvs. 25 år etter krigens slutt og etter årevis tautrekking i Stortinget, ble det gjort vedtak om en Ex gratia utbetaling til sjøfolkene. Uttrykket betyr «Av nåde». Da var allerede mange av sjøfolkene som seilte ute, døde.


Britisk krigsveteran (99) samlet inn millionbeløp ved å gå tur i hagen

Krigsveteranen Tom Moore (99) har samlet inn over 195 millioner kroner til helsevesenet i Storbritannia ved å gå 100 runder i hagen sin.


Det kan også ha vært flere grunner til taushet om sine opplevelser under krigen. Et eksempel kan være oppgjøret for Brattholm (Filmene «Ni liv» og «Den 12 mann») der eierne møtte et kobbel av departementer, direktorater og advokater da de søkte om erstatning. Rettssaken som ikke var avsluttet 10 år etter krigen, ble til slutt en ren farse. Et av eksemplene på det var at høyesterettsadvokat Ameln sendte brev til lensmannen i Herøy og bad om kvittering for et frimerke på kr 4,50,-.


Minneord over Ragnar Ulstein (1920 - 2019):

«Nasjonens minnesamlar. Krigens arkivar.»

Det er tunge heiderstitlar som er festa til Ragnar Ulstein, titlar som speglar arbeidet hans med å dokumentere den norske motstandskampen under den andre verdskrigen.  


-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!