Sykepleiere i hele vårt langstrakte land brettet opp ermene for at Norge som nasjon fikk kontroll på pandemien slik at hverdagen igjen kan normaliseres.

Sykepleiernes hverdag har siden mars vært preget av endrede oppgaver, nye avdelinger å forholde seg til, korte frister for endring av arbeidsplaner, uforutsigbarhet i forbindelse med å planlegge tid med familien, lengre arbeidsøkter, flere vakter i strekk og redusert hviletid mellom vaktene.

Og dette gjør sykepleierne for at AS Norge skal kunne gi det beste helsetilbudet til vår befolkning. Sykepleierne gjør dette fordi vi er trent og har kompetanse til å håndtere uforutsette hendelser, sykepleierne gjør det fordi vi MÅ sørge for forsvarlige helsetjenester som kommer hele Norge til gode. Alt dette gjør sykepleierne for deg, din bror og søster, mor og far, tante og onkel, bestemor og bestefar, naboen og venner.

Og takk for applausen, gode ord i sosiale og nasjonale medier, hilsener fra regjering og politiske partier. De varmet der og da, men applaus stilner og gir ingen uttelling i pengepungen. Norsk Sykepleierforbund hadde en klar forventning at partene i arbeidslivet skulle verdsette sykepleiernes kompetanse ved lønnsoppgjøret, men slik gikk det ikke. I KS fikk sykepleierne mellom 1400- 1800 kroner pr. år. Våre medlemmer er rasende.

NSF var innstilt på tøffe forhandlinger gitt de rammebetingelsene som frontfaget og Stortinget setter. Det er dessverre tydelig at partene ikke greier å løse de økonomiske forventningene eller bemanningsutfordringene i dette oppgjøret. NSF ber derfor at lokale og sentrale myndigheter tar initiativ til samarbeid for å finne løsning på framtidens rekrutteringsutfordringer og hindre frafallet fra dette yrket som vår nasjon er helt avhengig av.

Norsk Sykepleierforbund har gjentatte ganger varslet vår bekymring relatert til dette og myndigheter må nå ta signalene på alvor. Sykepleierne er av de viktigste yrkesgruppene som utgjør ryggraden til velferdsstaten og NSF krever handling. Vi har ikke tid til å vente til pandemien er over, når samfunnets og sykepleiernes hverdag har normalisert seg.

Som fylkesleder og nestleder for Norsk Sykepleierforbund Møre og Romsdal har vi klare forventninger til det kommende trepartsamarbeidet på sentralt hold, der partene i KS-oppgjøret har bedt Statsministeren om møte for å løse ressurssituasjonen i kommunene. Med en nasjonal mangel på sykepleiere/spesialsykepleiere/jordmødre på 5800 (tall fra NAV) er ikke vår bønn uten mening: Sikre sykepleiere god nok lønns- og arbeidsvilkår slik at de blir værende i yrket.

NSFs forbundsstyre har derfor 25/9-20 vedtatt at lønnsoppgjøret skal sendes til uravstemning blant medlemmene. Nå er det opp til medlemsdemokratiet å si sitt og avgi sin stemme. Blir det nei så blir det mekling. Da kan det bli streik for våre medlemmer i KS. Fylkesledelsen oppfordrer til god deltakelse av medlemmene i KS tariffområde.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!