For 20 år siden fant en i en britisk undersøkelse at risikoen for hjerte- og karsykdommer var betydelig lavere i en gruppe som oppga at de drakk over 0,5 l daglig sammenlignet med gruppen som drakk mindre en 0,1 l daglig.

Dette resultatet ble ikke diskutert nevneverdig i media, verken av ernæringsfysiologer, leger eller journalister. Den oppleste sannheten var at alt mettet fett var skadelig, og skulle en likevel drikke melk burde dette være fettreduserte melkeprodukter.

I en stor internasjonal studie i 21 land med datagrunnlag fra 147 812 personer har en britisk forskergruppe under ledelse av Belaji Bhavadrharini undersøkt sammenhengen mellom inntak av meieriprodukter og metabolsk syndrom, høyt blodtrykk og diabetes. Metabolsk syndrom er her en sekkebetegnelse for fem stoffkifteunormaliteter: Høyt blodtrykk, mye magefett, høyt innhold av triglyserider, lavt HDL-kolesterol og for høyt blodsukker. Resultatet var entydig:

Høyere inntak av meieriprodukter med naturlig fettinnhold reduserte forekomsten av metabolsk syndrom.

Og i en amerikansk undersøkelse har Shelley M. Vanderhout og medarbeidere undersøkt anbefalingen om fettredusert melk til barn for å unngå overvekt.

Undersøkelsen baserer seg på 28 vitenskapelige studier, og konklusjonen er krystallklar: Ingen sammenheng!

Problemet med overvekt/fedme hos barn har de siste 40 årene doblet seg i Nord-Amerika, og ett av tre barn er nå overvektig. Fettredusert melk har tydeligvis null effekt.

Hva er så forklaringen på disse funnene? Her er forskerne usikre, men tror at melkefettet reduserer sultfølelsen over lengre tid, og dermed reduserer inntaket av mat/drikke med høyt sukkerinnhold.

Interessant vil det også bli om denne nye kunnskapen blir tatt inn i nye kostholdsråd nasjonalt og internasjonalt, eller om folket fortsatt skal fores med gamle usannheter (fake news)!

De nye sannhetene kan lastes ned fra BMJ Journals, volum 8 utgave 1, og fra The American Journal of Clinical Nutrition Volum 111 utgave 2.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!