Palestina: Bildet er tatt fra en demonstrasjon mot separasjonsmuren ved landsbyen Bil'in.  Foto: Kjell Stephansen

Kronikk:

«Solidaritet med Palestina!»

FNs generalforsamling vedtok i 1977 å gjøre 29. november til internasjonal solidaritetsdag for det palestinske folk.

Dagen skal brukes til å markere «det palestinske folkets umistelige rettigheter», slik det heter i FN-resolusjonen.

29. november 1947, 30 år tidligere, vedtok FN etter intens tautrekking og sterkt press, å dele Palestina i en «arabisk og en jødisk stat». Det ble startskuddet for den etniske rensingen av Palestina. Til tross for FNs forsikringer ble om lag 750 000 palestinere fordrevet fra sine hjem. Det skapte den mest langvarige flyktningkrisa i FNs historie.

I dag har Israel kontroll over hele Palestina. Gaza er under full blokade, Jerusalem er annektert og Vestbredden er okkupert. Palestinerne i Israel lever under apartheidlover. De palestinske sjølstyremyndighetene i Ramallah er svakere enn noen gang før, og Netanyahu og Trump har diktert en «fredsplan» som har redusert de palestinske «sjølstyrte» områdene til små øyer omgitt av Israel på alle kanter. Der skal de leve som billig arbeidskraft uten stemmerett i den staten som bestemmer alt i livene deres.

Artikkelforfatter: Kjell Stephansen, leder for Palestinakomiteen på Sunnmøre  Foto: Privat

Netanyahu har planlagt å innlemme, altså annektere, deler av Vestbredden i Israel. Men om Vestbredden er okkupert eller annektert spiller egentlig liten rolle for palestinernes dagligliv. Den israelske okkupasjonshæren dikterer livene deres uansett. Men annektering slår hull på tostatsløsningen, den eneste mulige fredsløsningen ifølge vestlige regjeringer.


Flyktninghjelpen: Hundrevis av angrep mot palestinske skoler og barnehager

Israelske sikkerhetsstyrker og bosettere har flere hundre ganger angrepet skoler og barnehager i Palestina de siste årene, ifølge Flyktninghjelpen.


Det er jo bra at utenriksminister Ine Eriksen Søreide fordømmer ytterligere israelsk ekspansjon når hun 19.11. uttaler at «Regjeringen anser bosetningene som folkerettsstridige og et hinder for en fremforhandlet tostatsløsning […] Kun en forhandlet tostatsløsning kan skape varig og bærekraftig fred.»

Men verken hun eller noen norsk regjering har så mye som antydet at de vil foreslå sanksjoner mot Israel for deres brudd på folkeretten og menneskerettighetene. Norske topp-politikere drømmer nok fortsatt om å bli de ultimate fredsmeklere, selv etter total fiasko med Oslo-avtalen.

Uten sanksjoner fra verdenssamfunnet kan Israel fortsette okkupasjonen. Netanyahu gikk foreløpig tilbake på annektering etter litt kritikk, og vestlige ledere trakk et lettelsens sukk; det er fortsatt mulig å late som at palestinerne har en slags ministat som kanskje kan bli til noe mer. Okkupasjonen fortsetter som om det skulle være normaltilstanden.


Palestinarane vil igjen samarbeide med Israel

Etter eit halvt års avbrot melder den palestinske leiarskapen på Vestbreidda at samarbeidet med Israel blir teke opp att når det gjeld økonomiske spørsmål.Palestina har mistet en av sine dyktigste diplomater

Saeb Erekat var mannen som ledet palestinernes delegasjon under Oslo-forhandlingene. I flere tiår har han tilhørt den innerste sirkelen av palestinske ledere.


Norge deltar med sanksjoner mot en rekke land. Hadde norsk politikk vært konsekvent hadde Israel vært under full norsk handelsblokade, slik vi blokkerte Sør-Afrika i kampen mot apartheid. Ingen andre land får spesialbehandling slik som den israelske okkupasjonsmakta. Men å innrømme dette vil være historiens største utenrikspolitiske mageplask. Regjeringen beskytter seg selv like mye som de beskytter israelsk okkupasjon når de ikke vil sanksjonere Israel.

Okkupasjonen er brutal. Det er vanskelig for oss, selv i disse koronatider, å tenke oss hvordan det er å være innesperret i Gaza. Hvordan er det å være 2 millioner mennesker på et område om lag halvparten så stort som Ålesund? Hvordan er det når det bare er elektrisk strøm noen timer om dagen? Hvordan er det å leve i et område som FN sier snart er ubeboelig for mennesker? Hvordan er det å være fisker når du bare kan fiske i fjøresteinene og den israelske marinen daglig skyter på fiskerne?

Palestina: Flagg ved mausoleet til Arafat.  Foto: Kjell Stephansen

Hvordan er det å være 14 år gammel palestinsk gutt som blir torturert i israelsk fengsel? 1. november la Redd Barna fram en omfattende rapport som dokumenterer mishandling av barn både under pågripelse, forhør og arrestasjon. Unicef har tidligere dokumentert at barn utsettes for slag og spark og tvinges til å kle seg nakne. Det blir anslått at om lag 10 000 barn har vært i israelske fengsler de siste 20 årene. Dette er grove brudd på FNs barnekonvensjon.

Hvordan ville du ta det om heimen din ble rasert av bulldosere? BBC brakte 5. november nyheten om hvordan den israelske okkupasjonshæren, i ly av det amerikanske presidentvalget, knuste en hel landsby. 73 palestinske beduiner i Khirbet Humsa i Jordan-dalen ble hjemløse. Den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’tselem har rapportert om en sterk vekst i riving av palestinske hjem under koronapandemien, til tross for at israelske myndigheter lovet FN det motsatte i april.


Leserinnlegg:

«Trumps store triumf?»

Bahrain har inngått en avtale med Israel, og det framstilles fra Det hvite hus som en stor seier for freden i Midtøsten.


Hvordan er det med demokratiske rettigheter når ubevæpnede demonstranter blir skutt langs grensegjerdet til Gaza? Den israelske avisa Haaretz brakte i mars intervju med israelske soldater som skrøt av hvor mange kneskåler de hadde skutt i stykker. Rekorden var 42 knær på en dag!

Okkupasjonen er brutal! Men altså ikke ille nok til at norske myndigheter bryr seg med mer enn verbal kritikk. Vi på grasrota må bruke FNs internasjonale solidaritetsdag for det palestinske folket til å kreve at våre myndigheter innfører sanksjoner mot Israels brudd på menneskerettighetene og undertrykking av palestinerne.

Å vise solidaritet er å stå skulder ved skulder. 170 palestinske organisasjoner har bedt oss om å boikotte israelske varer. Det kan være vårt bidrag til palestinernes kamp.


EU: Israelsk annektering kan destabilisere Midtøsten

Utenriksministerne fra Egypt, Frankrike, Tyskland og Jordan ba tirsdag Israel innstendig om å skrinlegge planene om å annektere deler av Vestbredden.
-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!