Barn med diagnose som skjeling, synsfeil over en bestemt størrelse får dekket kr 1200 eller 2400 frem til de er 10 år. 10-årsgrensen er satt fordi, at synsutviklinger avgjørende de første årene i livet og når barnet er 10 år, vil det ikke være fare for amblyopi (det betyr at synet blir svekket p.g.a. mangel på stimulering).

De som har spesielle styrkebehov kan få dekket mer enn dette om øyelege eller optiker grunngir behov. Høye styrker kan gi kosmetiske utfordringer. En brilleinnfatning med glass (brille) kan variere mye i pris. Dette fordi brille er bundet opp til blant annet moter/trender med bestemte «brand». Mange av de kjente optikerkjeder i Norge, har etter endringene tilpasset seg og harmonisert priser på briller. Dette tjener forbruker på.

Tidligere fikk mange barn dekket brilleglass frem til 18 år (de som kom under regelverket) og da fikk de dekket 100 % av kostnader glass. Det kunne for enkelte blir glass som hadde en pris på 3–6000 pr. stk. Regelverket var rett og slett lett å utnytte og alt tyder på at det ble gjort. Optikere og øyeleger kunne bestille de mest kostbare brilleglass og Nav betalte ut flere hundre millioner årlig. Noe måtte derfor gjøres.

Anette Gaustad burde kanskje selv justert sine priser for briller i sin brillebutikk, som ho driver sammen med øyelege Frode Gaustad. De har tilgang til mange barn, fordi barn under 16 år har gratis konsultasjon hos øyelege med Helfo-avtale. Systemet er slik at helsesykepleiere (helsesøster) og fastleger henviser til øyelege og ortoptist (assistent) som ordinerer briller til barn. Barn følges med regelmessige kontroller frem til de er 18 år. Dette gir en betydelig økonomisk gevinst til behandler fordi mange fikk glass dekket av Nav. Behandler fikk direkte oppgjør fra Nav. Dette er det nå slutt på.

Blir barn henvist til f.eks. øyeavdeling i Ålesund får barn/foreldre en resept der de kan bestille briller hvor det er ønskelig. Da kan foreldre fritt velge hvor de vil kjøpe briller.

De fleste barn i dag kan få komplett brille med innfatning og glass til kr 2–3000 og om barna kommer under regelverket for diagnose synsfeil, vil de får refundert kr 1200–2400 av NAV. Foreldre får etter den nye ordningen oppgjør direkte fra Nav. Så hvordan kan det bli kr 10000 pr. barn nevnt i artikkel?

Norges Blindeforbund vil at alle barn skal få gratis briller til de er 18 år og dette blir jo absurd dyrt. Ja, vi har mye penger i dette landet. Fortsatt er oljefondet godt fylt opp, men gratis briller til alle barn? Nei det får da være grenser.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!