Frp-velgerne er blitt i tvil og har satt seg på gjerdet. Dette er det mest oppsiktsvekkende ved målinga som Sunnmørsposten presenterer i dag. Sylvi Listhaugs manglende velgerdrag er mer oppsiktsvekkende enn at Senterpartiet nærmer seg dobling fra valget.

Ikke bare har Sylvi-effekten smeltet bort siden i fjor høst, men partiet er på tynnere is lokalt enn nasjonalt. Det er ikke venta med det mannskapet de mønstrer på listetoppen.

Velgerne har heller ikke fått smaken på milliardkonfekten som regjeringa har servert i form av nøye regisserte lekkasjer fra Nasjonal transportplan. Disse kom mens målinga ble tatt opp, og det er tross alt Frp som har samferdselsministeren og Frp-veteran Harald T. Nesvik frontet lanseringene her i fylket. Men det virker ikke.

Så langt.

Det er likevel altfor tidlig å avlyse Sylvi-effekten. Det er lenge til september, og valgkampen er ennå lysår unna. Har du ikke sett Sylvi og Jon Georg på en stand nær deg ennå, så er det bare å være forberedt. Snart banker de på døra di hjemme midt under middagshvilen.

Så snart den første barselperioden er over for Sylvi, og Jon Georg har gjort unna verste våronna i landbruksdepartementet, kjører de for fullt mot hjemfylket. Det kommer sjølsagt partitopper fra de andre partia også til å gjøre, men en statsrådsposisjon vil likevel gjerne være et trumfkort i kampen om velgergunst.

I en slik fight er det flere som bør se seg over skuldra. Ikke minst KrF, som på denne målinga så vidt er inne på Tinget igjen. Så lenge KrF opptrer som lydig støtteparti for sittende regjering, kan de få holde på i fred.Er det tvil om lojaliteten, kan de fort få Sylvi på nakken, og da kan listetopp Steinar Reiten bli i trøbbel igjen. Det er bare å spole tilbake til debatten mellom Sylvi Listhaug og Knut Arild Hareide i forbindelse med Oslo Symposium i helga for å se hvilken retning det kan ta. Listhaugs har et godt grep om deler av KrFs velgermasse.

Så langt.

Den store vinneren på denne målinga er Senterpartiet. Jenny Klinge kan nå begynne å håpe på selskap på Stortinget av vestnesordfører Geir Inge Lien. Partiet seiler fram på målingene nasjonalt på en reaksjon mot regjeringens reformer og fomling med ulvejakta.

Partiet har fått fatet fullt av godsaker som de kan gumle på fra nå av og fram til valget. De må trolig tilbake til 1994 for å finne et sakskart som passer så godt med de beitemarkene som Senterpartiet liker å vandre i.

Der Ap, Høyre, Frp og Venstre strever med å få tidligere velgere på trua igjen, har gamle Sp-velgere hoppet ned fra gjerdet alle som en. Ser vi framover så kan det bety en liten motbakke. Det er alltid vanskeligere å overbevise nye velgere.

Motsatt kan det være trøsten for dem som sliter.

Når gamle velgere pynter gjerdet som svaler på et luftspenn, er det fremdeles håp.

Det tegner til å bli en spennende sommer og høst.

Så langt.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!