Mye positivt har skjedd innen byutvikling i Ålesund den siste tida. Flere nye boligblokker har tatt form, og denne våren har vi endelig fått se hva som skjuler seg bak kraner og stillas.

Ta for eksempel Utstillingsplassen. Der har en ny bydel blitt til mellom jugendhusa. Området framstår i dag som mer attraktivt enn noen gang, med bybad og to store boligblokker side om side.

Også på Volsdalsberga er en ny bydel i ferd med å ta form, gjennom utbygginga av Fri sikt. Like i nabolaget, i Hundreogfemtien i Borgundvegen, bor det også folk i husa.

Langt fra nok

Fire store byggeprosjekt, som til sammen gir 261 splitter nye sentrumsnære leiligheter i Ålesund. Sammen, og hver for seg, utgjør de en forskjell i byutviklinga i Ålesund.

Men det er langt fra nok.

Boliger, både små og store, er helt avgjørende for et levende sentrum. Det vet blant andre byutvikler Gunnar Haagensen i Brødrene Jangaard, pådriver og utbygger av bybadet og leilighetene på Øvre Utstillingsplass.

Er det noe byen virkelig trenger så er det sentrumsboliger, sa han da han ble intervjuet i Helgapraten i Sunnmørsposten tidligere i år. Han mener det er behov for minst 400 til 500 flere nye boliger i Ålesund sentrum i åra som kommer.

Politisk motstand

God byutvikling handler om folk. Om folk som oppholder seg i sentrum og skaper aktivitet. Ikke bare fordi de jobber i byen, men fordi de bor der. Derfor er nye boligprosjekter viktige og nødvendige.

Men hvordan skal byen se ut?

I Ålesund er byutvikling ingen enkel affære. Det finnes knapt et byggeprosjekt som ikke møter politisk motstand.

Det tok 18 år før Brødrene Jangaard kunne realisere planene for bybadet, med de 33 leilighetene på toppen.

Ulsmo Eiendom brukte seks år på å få reguleringsplanen for Fri sikt på Volsdalsneset gjennom den politiske kverna.

Det bølget også på Skansekaia da tre nye bygninger med tilhørende uteområde skulle erstatte et gammelt og nedslitt kaiområde.

Sånn kan det ikke fortsette.

Fint og stygt

Folkeaksjonen Arkitekturopprøret har truffet en nerve på sosiale medier denne våren. Aksjonen har til hensikt å fremme klassisk arkitektur. Spesielt i Oslo har engasjementet vært stort. Hva er fin og hva er stygg arkitektur?

Arkitektur engasjerer også i Ålesund. Det skulle bare mangle. Jugendbyen har en betydningsfull kulturarv å ta vare på. Gjennom åra har protestene vært mange, spesielt mot riving. Historisk går linjen tilbake til okkupasjonen av Rønnebergvillaen tidlig på 70-tallet. Da det som ble beskrevet som «juvelen» i jugendbyen ble revet og Rønneberghaugen jevnet med jorda for å gi plass til nytt rådhus i ti etasjer.

Denne vinteren har byggingen av Pir skapt debatt, et kontorfellesskap der blant andre Sunnmørsposten om noen måneder er en av leietakerne. Fint eller stygt?

God byutvikling

Boligprosjektene på Utstillingsplassen og Volsdalsneset er de største og viktigste i Ålesund på mange år. De framstår som glimrende eksempler på god byutvikling. Spennende arkitektur og flotte uteområdet gjør boligområdene attraktive for mange flere enn bare de som bor der.

Nå står utbygginga av Sørsida for tur.

Skal det monne i en lang og trang by som Ålesund å bygge 400 til 500 nye sentrumsboliger, må det starte der. Daglig leder Kirsti Slotsvik har en stor oppgave foran seg når hun nå skal drive prosjektet framover.

Vi må tørre å snakke om stygg og fin arkitektur, også i jugendbyen. Vi må tørre å la private aktører slippe til, selv om kommune skal ha hånda på rattet. Men debatten må ikke bli en bremsekloss, om at alt var så mye bedre før, slik tendensen dessverre ofte er. Ålesund sentrum har ingen tid å miste.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!