Det er ikke tilfeldig når den tidligere stortingsveteranen og nestlederen i Fremskrittspartiet denne uka bruker peispusteren på glohaugen med bompenger og andre verkende hjertesaker. Han veit godt at det ikke skal mye til før det tar full fyr og at det vil gjøre slutt på sommerfreden.

Er det noe som virkelig plager Frp nå, så er det kombinasjonen av dårlige meningsmålinger og at noen har rappa klærne deres mens de var ute og bada. Der står de, dryppende våte og hutrer, med filler som knapt dekker noe.

Da rykker Sandberg ut med sin analyse – eller kanskje mer et postulat, en skråsikker, ubeviselig påstand. Som gutten i «Keiserens nye klær» roper han at fillene de prøver å dekke seg med er for få og for små. «Frp gjør en megatabbe om de ensidig fokuserer på bompenger og innvandring», skriver han, og advarer mot dem som forsøker å gjøre Frp til «et ensaksparti».

Savner seg selv?

Sandberg lover også «et brutalt politisk comeback», litt som Carl I. Hagens «jeg savner meg selv i politikken». Men her skilles deres veger. De savner i alle fall ikke hverandre.

Hagen fyrer løs med flintbørsa fra hornet på veggen: «Jeg kan ikke erindre at han noen gang har lansert noen såkalte nye ideer eller synspunkter». I kruttrøyken feier han også til dagens partiledelse med at «krisen skyldes mangelfull oppfølging av egen politikk».

Om tåka ligger tjukt over stranda, du har sett det meste på Netflix og gått inderlig trøtt av «Allsang på grensen», så fortvil ikke. Her er det underholdning i bøtter og spann.

Spenning nok for Siv

Siv Jensen kunne klart seg uten. Meningsmålingene gir spenning nok. Det blinker rødt og lyser blått i tall på det halve av forrige valgresultat. Står dette seg til valget er det dramatisk.

Frp har aldri vært et parti for pene og pyntelige, men akkurat nå kan det klare seg uten en storvask der skittentøyet blir hengende og blafre i sommervinden til langt ut i valgkampen.

Likevel kan Jensen ikke la være å bry seg. Sandberg og Hagen representerer hver på sitt vis Frp-krisens to ansikter. Hagens stikk om mangelfull oppfølging, viser til at partiprofilen er sløvet av slitasje i seks år med kompromisser i regjering.

Klamrer seg til bompengebøya

Flere ønsker heller å blankpusse profilen for å hente tilbake velgere, sjøl om det må skje utenfor regjering. Fylkesleder Frank Sve i Møre og Romsdal har frontet bompengeopprøret i partiet, og flere ganger har sagt at Frp må ut av regjering uten bompengegjennomslag.

Sandbergs postulat er at partiet gjør seg best og gjør det best i regjering der det gjennomfører og ikke bare prater om Frp-politikk. Partiet får best oppslutning som et bredt liberalistisk folkeparti, ikke ved å ri enkeltsaker. Sandberg kaller de som vil ha Frp ut av regjering destruktive, og så destruktive er de at han visst ikke lenger er sikker på om det er i Frp han vil ta sitt brutale comeback.

Akkurat det siste er ikke det glupeste han har sagt om han vil heie de regjeringsvennlige fram. Ingen er lettere å overse på en synkende skute enn en som allerede har hoppet i livbåten og fossror bort. Likevel kan de ikke overse gloa partiets løse kanon har blåst liv i. Den ligger farlig nær kruttlageret.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Høyrisikosport

Frp verken er eller kan være noe ensaksparti. De som vil heise de seilene, vil fort oppdage at sjøl om de fortsatt tar vind, så kan det ende med en retningsløs seilas på åpent hav.

Men – hva er Frp uten synlige hjertesaker som bil, bompenger, innvandring og billig sprit? Frykten er at de da snart vil stirre ned i det samme mørke dypet som KrF og Venstre.

Ikke uten grunn setter derfor mange, som Sve, sin lit forhandlingene med nettopp disse partiene. Et gjennomslag her vil kanskje slokke Sandbergs glo, men da holder det ikke med en stråle fra en vannpistol. Det må komme et skikkelig regnskyll med bompengekutt, en fullstendig seier.

Akkurat nå ligger ikke det horisonten. Derfor er det en høyrisikosport å bare la Sandbergs postulat bli liggende og gløde.

Her finner du kommentarene i Sunnmørsposten!