Et løft på 4,5 prosentpoeng for Fremskrittspartiet siden stortingsvalget i september snakker sitt tydelige språk. Det er få andre ting som kan forklare dette enn Listhaug-bråket.

Antallet nyinnmeldte til partiet siste uka understøtter dette. På få dager har det tikket inn over 100 nye medlemmer. Normalt er tallet 300 for et helt år.

Ingen bør være overrasket. Bråket rundt den famøse Facebook-posten og Listhaugs kanossagang i Stortinget har engasjert. Få har vært likegyldige, og mange har hisset seg opp og latt seg forarge – i begge leire. Og når kruttrøyken ligger tjukt, sluttes rekkene.

I tillegg har mange ment at Listhaug vært urimelig behandlet i en kamp «alle mot en». Hun har sjøl dyrket offerrolla, ikke minst i forbindelse med avgangen, med suksess.

Du skal ha gjort mye galt om du ikke scorer noen poeng på å være «denne ene», særlig når du også er lokal «helt». Det gir en bølge av sympati, og det rir Fremskrittspartiet på nå.

I den andre enden av slagmarka står Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre. Som leder for et allerede plaget parti, må han notere nok en tilbakegang målt mot det svake valgresultatet.

Kristelig Folkeparti har ikke blitt straffet på samme måte for å ha stått imot Listhaug i denne striden.

For Ap må det i tillegg være en tankevekker at mer enn halvparten av velgerne i fylket mener han har gjort en dårlig jobb i denne saka. At dommen er hard fra dem som støtter regjeringspartiene, kan han helt sikkert leve med.

Støres problem er at han heller ikke høster begeistring fra andre enn egne velgere. Tilsvarende for Erna Solberg viser a god støtte fra hele borgerlig fløy, inklusiv velgerne til Kristelig Folkeparti. Velgerne tar ikke bølgen for henne, men med tanke på hvordan hun har framstått, må hun være fornøyd med at fire av ti velgere i fylket gir godkjent karakter.

På en landsomfattende måling presentert i VG tidligere i uka, svarte et flertall at Solberg hadde håndtert saka dårlig.

Målingen ble tatt opp tirsdag og onsdag. De første telefonene ble altså tatt bare timer etter at Sylvi Listhaug på dramatisk vis varslet sin avgang.

Resultatene må sees i lys av dette. Målinger er målinger, og denne er nok mer enn mange andre preget av øyeblikket.

Likevel er det all grunn til å merke seg følgende:

• Ap sitter fortsatt i klisteret av krisa som har ridd partiet det siste året.

• Sylvi Listhaug er i ferd med å bli den velgermagneten i fylket som var ventet.

• Og til KrF: Det kan være mer makt i 160.000 følgere på Facebook enn et par foldede hender.

Det store spørsmålet nå blir om denne målingen er et blaff eller om den setter mer varige spor. En bølge av sympati er god å ha i ryggen, men slike bølger er gjerne også en troløs medhjelper.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!