Valgprognosen som ble offentliggjort klokka 21 gir Norge et historisk rødgrønt storting. Borgerlig side ligger knust etter åtte år i regjering. Prognosen sendte både KrF og Venstre under sperregrensen. Det kan endre seg i løpet av natten, men det vil neppe endre det faktum at de borgerlige partiene ligger an til gjøre et uhyre svakt valg.

Jubelen stod i taket hos Aps folk på valgvaken i Ålesund. De jubler for at de nå ser at partiet er på full fart tilbake i regjeringskontorene. Der har de ikke vært siden 2013. Åtte år uten makt er nesten ikke til å holde ut for folk i Arbeiderpartiet.

Resultatet i seg selv er ingenting å juble for.

Sp og SV blir sant

Men det svake resultatet vil fort bli glemt. Med dette resultatet får Jonas Gahr Støre sin drømmeregjering. Ap, Senterpartiet og SV har til sammen 88 mandater på Stortinget og dermed flertall med god margin.

Vi vet at Senterpartiet til nå har insitert på at de kun vil være med i en regjering med Arbeiderpartiet, og ikke ha med SV.

Det løftet er vi ganske sikker på at Senterpartiet kommer til å løpe fra. Valgprognosen viser at Senterpartiet er omtrent dobbelt så stort som SV. Kjøttvekta sier da at Sp får langt større innflytelse i en ny Støre-regjering enn hva SV får. I en slik situasjon vil Sp aldri komme til å gi fra seg muligheten til å gå inn i en regjering.

Ruinert

For borgerlig side er valgprognosen et sørgelig syn. Høyre gjør et svært dårlig valg. Fremskrittspartiet gjør det greit, men ikke bra valg. Venstre og KrF er for øyeblikket under sperregrensen.

Åtte år med Solberg-regjering kan ha ruinert borgerlig side i politikken.

Skuffelsen er nok så langt størst i Venstre. De har på de siste målingene ligget godt over den magiske sperregrensen på fire prosent. På prognosen er de klart under.

Men selv om både Venstre og KrF kryper over sperregrensen vil det ikke endre det faktum at åtte år med Solberg-regjering ender med at borgerlig side i norske politikk ligger med brukket rygg. De må bruke de neste fire årene i et forsøk på å komme seg på fote igjen.