Kronikk - Før Ålesund pride:

«Du har rett til å være deg selv»

Markerer: Tidligere i sommer ble det første Bygdepride arrangert i Ørsta og Volda. I slutten av august er det Ålesunds tur. «Det er en god anledning til å vise sin støtte til dem som kjemper for retten til å være seg selv på grunn av seksuell legning», skriver Marianne Synnes og Louise-Hill Vegsund i dette innlegget.   Foto: Terje Engås

Kronikk

Vi vil ha et samfunn der alle kan realisere og leve ut sitt fulle potensial. Mangfoldet vi skaper med respekt for at alle får være seg selv og elske hvem man vil, er en kjerneverdi for Høyre og en styrke for samfunnet.

Negativ sosial kontroll hindrer mennesker fra å kunne leve fritt liv, slik de egentlig er. Både Fatima og Ole kan bli utsatt for negativ sosial kontroll fra foreldre, vennekrets, familie, på arbeidsplassen eller skole, i foreninger og trossamfunn.

Kjente stemmer i samfunnsdebatten lever i frykt med drapstrusler og voldsalarm. De kjente er likevel tryggest. Andre står aleine. Unge med innvandrerbakgrunn presses inn i tvangsekteskap. Unge kvinner og skeive opplever hatkriminalitet, æreskultur og minoritetsstress fra religiøse miljøer.

Både bedehus og moskeer forteller mange homofile, lesbiske, bifile og transpersoner at det er syndig å være seg selv. Unge jenter presses hjemmefra til såkalt dydighet, mister retten til å bestemme over egen kropp og seksualitet.

Homofile, heterofile, barnefamiliar, unge og eldre støtta Bygdepride:

– Dette betyr mykje for den oppveksande generasjonen

– Eg trur dette betyr mykje for den oppveksande generasjonen.


Gutter og jenter må undertrykke følelsene sine av frykt for å miste familie og venner om de er ærlige.

Mange tror det er selvfølgelig å komme ut av skapet, men for en del er det fortsatt utenkelig og umulig.

I skolegårdene er «jævla homo» et av de mest brukte skjellsordene. «Jøde», «neger», «pakkis» eller «du er for norsk» andre ganske vanlige skjellsord. Det sies også på sosiale medier og i kommentarfeltene – og bak folks rygg.

Det er vanskelig å få jobb når du ikke passer inn i normen. Petter kommer fortsatt på jobbintervju før Ali, og Emma sliter som jobbsøker når navnet er Erik på vitnemålet.

Å frata mennesker retten til å være seg selv skaper ødelagte liv med dårlig psykisk helse, og et kaldere samfunn.

Vi har alle et ansvar for tydelig å snakke opp mangfold hvis vi ser at noen trenger å bryte trange normer, hvis vi mistenker at noen må komme seg ut av negativ sosial kontroll.

Tusenvis hylla kjærleiken og rause bygder

– I dag marsjerer vi for fridom og for rause fellesskap, der bygda er like raus som byen. Både i bygd og by skal ein få elske akkurat den ein vil. Heia kjærleiken!


Arbeidsgivere og kommuner som jobber godt med å skape rom for mangfold er verdifulle medspillere for et samfunn der det er plass til alle. Å gi noen en sjanse til å vise sitt potensial viser seg å skape et bedre arbeidsmiljø og gode resultater.

Kvinner med innvandrerbakgrunn trenger sjølstendig inntekt og det fellesskapet en arbeidsplass gir dem for å stå trygt på egne bein. Det er lønnsomt for samfunnet, og uvurderlig for den enkelte. Det samme gjelder for andre minoriteter, seksuelle så vel som kulturelle.

Derfor fikk i vår vedtatt en handlingsplan mot negativ sosial kontroll. Høyre vil også styrke LHBTIQ-kompetansen i barne- og familievernet. Regjeringen kjemper mot mobbing og diskriminering med stadig bedre verktøy og lovverk, senest med et nytt vedtak i Stortinget der vi fastslår at hat og diskriminering ovenfor de med andre kjønnsuttrykk skal kriminaliseres.

Rundt 3-4.000 møtte opp:

Håper fleire bygder følgjer etter: – Dette er beviset på at bygda er for alle

Anbjørn Steinholm Frislid (22), initiativtakar og leiar for Ørsta/Volda Pride, håper fleire følgjer etter.


Det samme arbeidet gjør Høyres lokalpolitikere. Lokale handlingsplaner og tiltak for likestilling, integrering og mangfold arbeides det kontinuerlig med. Fordi Høyre står opp for din rett til å være deg selv. Den burde være sjølsagt for alle.

I slutten av august har Ålesund sin første pride-feiring. Det er en god anledning til å vise sin støtte til dem som kjemper for retten til å være seg selv på grunn av seksuell legning.

Marianne Synnes
Stortingsrepresentant (H)
Louise-Hill Vegsund
Styremedlem, Åpne Høyre