Når FNs årlige klimatoppmøte åpner i marokkanske Marrakech i dag, er rollene mellom verdens største utslippsland i ferd med å byttes om. Kina har inntatt en langt mer aktiv rolle enn tidligere. Det er det er verdt å lytte til.

Under møtet skal landene som har signert Paris-avtalen, utarbeide et felles regelverk og finne ut hvordan avtalen i praksis skal settes ut i livet. Møtet starter to dager etter at klimaavtalen fra Paris er trådt i kraft.

Rakettfart

Avtalen trådte i kraft lørdag, flere år før det mange trodde var mulig da den ble signert for knapt ett år siden. Ratifiseringen har gått med rakettfart sammenlignet med andre globale avtaler. De konkrete klimatiltakene er mindre synlige, og det er mange humper i vegen forut.

Kineserne krav om at Europa og USA setter opp tempoet handler ikke bare om at landet vil demonstrere politisk tyngde globalt. De er trolig reelt bekymret for at de vestlige industrilandene ikke gjør sitt, samtidig som de sjøl setter opp tempoet – både av tvang og fordi de ser muligheter.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Valgkamp

Fra å være en bremsekloss i arbeidet for å redusere klimautslippene, setter nemlig Kina og flere utviklingsland opp tempoet. Samtidig har vi en valgkamp i USA der klima knapt nok er tema, og Trump truer med å skrote hele avtalen.

Kinas er fortsatt verdens største forurenser og mer enn tredoblet sine utslipp av CO2 fra 2000 til 2013. Mye tyder imidlertid på at de har passert toppen. Det er resultatet av både en økonomisk nedbremsing og en mer ambisiøs klimapolitikk.

Landet har investert massivt i grønn omstilling. Noe av årsaken er at de kinesiske storbyene er sterkt plaget av forurensning, men samtidig ser de store kommersielle muligheter i ny, grønn teknologi.

Det må være et tankekors for land som Norge. Kinesernes nye kurs kan senke etterspørselen etter olje, samtidig som de rykker fra oss i kappløpet om framtidas grønne teknologi.

Her finner du flere av Sunnmørspostens ledere!