Leder:

«Offer for mangel på handlekraft»

Politiet henla saka om den grove tekstmeldingen som ble sendt til tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete. Nå har også Senterpartiet gitt opp å finne ut hvem som sto bak, og tar nestleder Ola Borten Moe inn i varmen igjen.

KRITISK: Liv Signe Navarsete (Sp) er kritisk til måten parti-ledelsen har håndtert varselet på. Det bør både de og andre som mottar varsler lytte til.  Foto: NTB Scanpix

Det er offeret for krenkelsene som må være hovedfokus – ikke organisasjonens omdømme

Leder

Ikke noe av dette er overraskende. Politiet kunne ikke bruke tid på å etterforske denne saka. For det første er det tvil om det er snakk om et straffbart forhold. Alternativt kan det være snakk om et foreldet straffbart forhold. Dessuten har anmelder sjøl, Senterpartiet, latt saka ligge i to år.

Dette gikk altså akkurat så galt som det måtte. Om ikke vedkommende som sendte meldingen slutter å skjule seg i feighet, må både deltakerne på den famøse hytteturen og partiet ha dette hengende over seg. Det har de fortjent.

Den som ikke har fortjent dette er Liv Signe Navarsete. Hun er et dobbelt offer. Hun har både blitt utsatt for en grov en krenkelse og en tafatt partiledelse. Dessverre er det lite hun sjøl kan gjøre med noen av delene.

Partiet bør imidlertid lytte når hun sier at dette bør stå som et eksempel på hvordan et varsel ikke skal håndteres. Hun har opplevd at saka ikke ble tatt ordentlig på alvor før den ble ubehagelig for partiledelsen.

Ola Borten Moe gjenopptar vervet som nestleder i Senterpartiet

Ola Borten Moe gjenopptar vervet som nestleder i Senterpartiet etter at sentralstyret har sagt sitt om meldingen til Navarsete.


Flere enn Senterpartiets ledelse må ta lærdom av dette. Alle som fristes til å feie slike saker under teppet, bør se at det er en uklok strategi. Krenkelser som dette må tas på større alvor, og det er offeret for krenkelsene som må være hovedfokus – ikke organisasjonens omdømme.

Heldigvis har flere og flere har forstått dette, og at det er en endring på gang. MeToo-bevegelsen har skapt et «før-og-nå» i måten vi både forebygger og hvordan vi håndterer seksuelle krenkelser. Dette har vært en nødvendig opp- våkning som er i ferd med å endre samfunnet.

Noen møtte dette med å si at de ikke hadde slike saker hos seg. Nå vet vi at de aller fleste organisasjoner og bedrifter av en viss størrelse har eller har hatt slike saker.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Forskjellen er bare at noen har vært utrolig treige med å våkne. Senterpartiet er et symbol på dette. Det må partiet leve med til de har bevist at de klarer å handle i tråd med ansvaret de har.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder