Sunnmørsposten mener

Tøffere og tydeligere

Frexit: Nestleder Sylvi Listhaug, Frp-leder Siv Jensen, nestleder Terje Søviknes og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi så ingen annen mulighet enn å forlate regjeringen.  Foto: NTB Scanpix/ Fredrik Varfjell

Leder

For Fremskrittspartiet var det bare en veg ut av krisa, ut av regjering. Partiet hadde ingen reell mulighet til å komme ut av dette med æren i behold på noen annen måte.

Lista med nye krav for å bli værende i regjering, ble ikke en gang lagt fram. Sjansene for å nå fram med noe som lignet på en seier som kunne forsvares for grasrota og velgerne, var mindre enn mikroskopiske og fallhøyden tilsvarende enorm.

Derfor er det et logisk valg for partiet å gå ut. Æren er berget, og partiet står fritt til å reindyrke sin profil foran valget i 2021.


Lodve Solholm sine fire elevar, Listhaug, Dale, Kallmyr og Nesvik, går ut av regjeringa:

– Eg er stolt av det vi har bygd opp i Møre og Romsdal Frp

Møre og Romsdal mistar mykje tyngde utan Framstegspartiet i regjering, meiner Lodve Solholm. Men han trur partiet kjem sterkare tilbake etter kvart.


Partileder Siv Jensen beskrev på pressekonferansen mandag den siste tiden i regjeringen som en grå veg brolagt med kompromisser. Samtidig sa hun at regjeringens politikk hadde utviklet seg til en politikk uten retning, i motsetning til de fire årene med Frp og Høyre i tospann. Så kom hjemhentingen av den terrorsiktede kvinnen og hennes to barn.

Begeret rant over. Med det sinnet og frustrasjonen som var i partiorganisasjonen ble lista lagt svært høyt for hva partiet måtte oppnå i nye forhandlinger. Risikoen for riv var store. I løpet av helga bestemte partiledelsen seg for å droppe den planen.


Listhaug vil ikke aktivt sette inn Støre

Ønsker ikke kaste Erna

Frp-nestleder Sylvi Listhaug varsler et tydelig og kampklart Frp i opposisjon på Stortinget. Men hun freder enn så lenge Erna Solberg som statsminister. – Vi kommer ikke til å jobbe for sette inn Jonas Gahr Støre som statsminister, men det vil også avhenge hva som kommer fra regjeringen, er beskjeden fra Listhaug.


Det er mange gode grunner til at det kan være en smart beslutning å forlate regjeringsskuta nå, drøyt halvannet år før neste stortingsvalg. Slik meningsmålingene har sett ut det siste året, kan den uansett ha vært ute på sin siste seilas.

Heller ikke Fremskrittspartiet har hatt noe å feire, til tross for at partiet har hatt store politiske gjennomslag i de drøye seks årene de har sittet ved roret.

Den siste tiden har de hatt målinger på rundt 10-tallet. Det er tung kost i et parti som ikke har vært under 15 prosent i stortingsvalg på over 20 år.


LO-leiaren fryktar meir politisk uro

LO-leiar Hans-Christian Gabrielsen fryktar at Frps regjerings-exit vil føre til meir spel, uro og støy i norsk politikk.


Ute av regjering ser ikke Frp seg lenger bundet av Granavolden-erklæringen. Siv Jensen peker fortsatt på Erna Solberg som statsminister, og vil neppe bidra til å felle henne uten en svært god grunn. Likevel kommer Solberg til å få mer enn nok å stri med.

Nå vil Fremskrittspartiet være et parti som er til å kjenne igjen - lik det eller ikke. Tonen vil bli hardere, standpunktene klarere og lydnivået høyere - ikke minst i innvandringspolitikken. «Tøffere og tydeligere», er Siv Jensens ord.


Solberg forventar at viktige saker ligg fast

Statsminister Erna Solberg (H) ventar at Frp kjem til å fremje nye krav når dei har forlate regjeringa, men forventar at viktige saker vil liggje fast.


Gjennomslagene i praktisk politikk kan nok bli færre, men oppslutningen kan fort bli større.

Og vi har ikke hørt det siste fra nestleder Sylvi Listhaug.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder