Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) stilte seg skulder ved skulder med forsvarssjefen og forsvarsministeren for å varsle at Forsvaret hever beredskapen. Slik understreker han alvoret.

Tonen er skjerpet, men det ble ikke kunngjort mange nye tiltak i mandagens pressekonferanse.

Signalet er likevel svært viktig. Vi skal møte den økte spenningen med tydelighet, også overfor befolkningen. Det er ikke bare Forsvaret som må skjerpe årvåkenheten og beredskapen. Det må vi alle som en.

Russlands angrep på Ukraina har satt oss tiår tilbake sikkerhetspolitisk. Ikke siden Den kalde krigens mørkeste år har vi hatt så stor grunn til å se like alvorlig på trusselen fra øst som nå.

Dette blir understreket av flere hendelser de siste ukene.

Sprengningen av gassrørledningene i Østersjøen er det mest dramatiske så langt om vi ser bort fra selve krigshandlingene i Ukraina. Mystiske droneobservasjoner ved norske oljeinstallasjoner og russiske spionfartøyers aktivitet føyer seg inn i samme trusselbilde.

Samtidig har vi russernes atomvåpen-øvelse, omplassering av strategiske bombefly og truslene om bruk av taktiske atomvåpen. Det siste er et klart uttrykk for en slags russisk desperasjon, drevet fram av motgang på slagmarken.

Selv om det ikke nå er noe som tyder på økt militær trussel mot andre land enn Ukraina, er vi nå i en situasjon som vi må møte med skjerpa beredskap og økt årvåkenhet.

Det gjelder på langt flere samfunnsområder enn Forsvaret.

Hevingen av beredskapsnivået handler i stor grad om videreføring av allerede innførte tiltak. Heimevernet er satt inn for å sikre kritisk infrastruktur. Luftforsvaret bestemte alt forrige uke å holde F35-fly hjemme istedenfor å delta på øvelse i USA.

Heller ikke for Hæren, E-tjenesten eller Sjøforsvaret blir det noen stor endring på kort sikt ved at Forsvaret går over i en ny fase i planverket, som det heter.

På litt lengre sikt betyr det at Forsvaret selv får litt friere handlingsrom til å spisse sin operative evne.

Signaleffekten er imidlertid minst like viktig. Det handler om å vise allierte, befolkningen og fiendtlige krefter at vi er forberedt. For drøyt en uke siden hadde statsministeren og flere sentrale statsråder møte med ordførere og fylkesordførere.

Også her var beskjeden at beredskapen skjerpes.

Slik kan kriseforståelsen i alle deler av samfunnet styrkes. Og det er nettopp å forstå en trussel, skjønne hvordan vi skal håndtere den og forberede oss på det beredskap handler om.

Dette starter med en mental beredskap.