I mer enn ti år har det vært drøm for mange forbrukere og politikere i Ålesund å få Ikea til å etablere seg her. Tirsdag gikk den drømmen i knas. Den svenske møbelgiganten dropper varehusplanene her og tre andre steder i Norge.

Gårsdagens beslutning betyr et endelig farvel til Ikea på Sunnmøre etter at konsernet i fjor også vedtok å legge ned servicesenteret som ble etablert her i 2016. Etter all sannsynlighet kommer kommunen nå til å kjøpe tilbake tomta som Ikea i sin tid kjøpte for 47,5 millioner kroner.

Ikeas beslutning kommer ikke som noen stor overraskelse. Det har i lengre tid vært klart at konsernet har vært i tenkeboksen både om de konkrete varehusplanene i Norge og sin egen strategi. Folk har fått nye handlevaner, og konkurransesituasjonen har endret seg.

Sjøl om beslutningen i et slikt perspektiv er forståelig, er det lov å være litt skuffa. I arbeidet med å styrke Ålesund som region- og handelssenter er dette uten tvil et tap, sjøl om en slik etablering nok framstår mindre betydningsfull enn den ville vært for noen år tilbake.

Men skuffelser skal man som kjent legge bak seg så raskt som mulig, og denne bør man bli kvitt fort. Slaget er tapt og arealet som varehuset skulle etableres på, blir nå tilgjengelig for annen virksomhet. Det åpner nye muligheter.

Kommunen bør ta en rask avgjørelse om tilbakekjøp, og komme seg i førersetet igjen. Det er nødvendig å tenke grundig gjennom hva som kan være den beste utnyttelsen av arealet, men behovet for å tiltrekke seg ny virksomhet og styrke byen som regionsenter er like stor nå som før.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!