Igjen har det kommet nye saker om seksuell trakassering i Forsvaret. Igjen er Forsvarets håndtering av varsler svært kritikkverdig.

Sist uke innkalte forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) forsvarsledelsen på teppet.

En ny varslingsenhet skal på plass. Men igjen nøler forsvarssjefen med å innrømme at problemene skyldes ukultur. Det framstår som en kanskje utilsiktet, men likevel uheldig bagatellisering.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har fått ros for åpenhet og stor takhøyde for debatt også om de vanskelige sakene i Forsvaret. Så også om mobbing og seksuell trakassering.

Det er fortjent.

Han har vært tydelig på at slik oppførsel er uakseptabelt. Men det skulle jo også bare mangle. Slik oppførsel er uakseptabel over alt i samfunnet.

Forsvaret har nulltoleranse for rus, alkoholbruk i leir, seksuell trakassering og mobbing. Hovedavtalen for staten, som også omfatter Forsvaret, gir også pålegg om tiltak for å forebygge slikt.

I Forsvarets egne reglement er det krav om forebygging og kartlegging for å motvirke mobbing og seksuell trakassering – og utvikling av negative kulturer.

Det mangler altså ikke på gode intensjoner, pålegg og regler.

Likevel får vi stadig nye historier. Ser vi bort fra de alvorligste straffbare handlingene, er det vanskelig å komme bort fra at dette forteller om en ukultur.

I Forsvarets egen undersøkelse fra 2020 forteller 11 prosent at de har opplevd mobbing i løpet av et halvår. 22 prosent har opplevd seksuell trakassering minst en gang i løpet av et år.

Dette er høye tall, høyere enn det vi finner for mobbing i Elevundersøkelsen i skolen og høyere enn for arbeidslivet generelt.

Det er mulig forsvarssjefen vegrer seg for å bruke begrepet ukultur i frykt for å gi Forsvaret et ufortjent dårlig omdømme. Det er misforstått.

Den beste og eneste måten å ivareta omdømmet på, er å erkjenne at slikt ikke oppstår i et vakuum.

En tillatt sjargong, en stille aksept og kollegaer eller overordnede som ser bort eller indirekte tolererer det uakseptable skaper grobunn for de enkeltstående sakene.

Forsvaret straffer mer bagatellmessige regelbrudd på regler med alt fra vaktarrest til bøter og permnekt. Seksuell trakassering, ufine kommentarer og mobbing bør få reaksjoner som står i stil med hvor alvorlig det er.

Det er ikke lenge siden et 30-talls rekrutter ble kastet ut fra Garden etter rusbruk i fritida.

Lederansvaret på alle nivå må også tydeliggjøres.

Forsvaret er rause med medaljer. Varslere som har tatt belastningen og stått fram med sine historier, burde hedres – ikke bli møtt med lunkenhet eller sosial utestengelse.