Arbeiderpartiet holder stand i Møre og Romsdal, men taper mandat både i Hordaland og Rogaland, viser to ferske meningsmålinger. Høsten stortingsvalg kan bli avgjort av vestlendingenes valg mellom Erna og Jonas.

De tre nevnte vestlandsfylkene er alle tradisjonelt blå fylker. Høyre og Frp står sterkt, de er kjerneområder for KrF og til dels Venstre, mens Ap historisk har stått noe svakere. Derfor vil etter alt å dømme høsten kamp om velgerne i disse tre fylkene avgjøre hvem som får regjeringsmakta.

På et tidspunkt da folk flest er på full fart inn i feriemodus er trendene temmelig tydelige. Arbeiderpartiet har en svakt fallende kurve, mens Senterpartiet synes å være over toppen fra mai. Høyre er ganske stabile på et litt lavere nivå enn valget for tre år siden, mens Frp synes å være på framgang. KrF og Venstre er begge i alvorlig trøbbel. Dette vil etter alt å dømme også være situasjonen når valgkampen for alvor dras i gang tidlig i august. Da kan nok både Møre og Romsdal, Hordaland og Rogaland vente hyppige besøk av parti-lederne. Valgresultatet i disse tre fylkene kan få avgjørende betydning for om det er Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre som blir statsminister etter valget.

Valg 2017: Les alle sakene om valgkampen

Skal Venstre over sperregrensen holder det ikke å gjøre det bra kun på Østlandet. De må også gjøre gode valg i Hordaland og Møre og Romsdal. Ikke minst gjelder dette for KrF. Svikter oppslutning for partiet i disse tre fylkene, havner de under sperregrensen. Skal Høyre ha håp om et resultat i nærheten av det de klarte i 2013, kan de ikke tape mandater på Vestlandet.

Jonas Gahr Støre har tydelig skjønt alvoret: – Jeg tror vi må trekke lærdom av at vi ikke var nok til stede for de utfordringen Vestlandet slet med, sa Ap-lederen til NRK tidligere denne uka.

Støres problem ser ut til å ligne på det Jens Stoltenberg slet med. Han skulle også vinne Vestlandet, men knekte aldri koden for hvordan Ap skulle lykkes med det. Taper Støre mandat i Rogaland og Hordaland kan det være det som skiller han fra å bli statsminister. De tre fylkene har til felles at de fortsatt merker godt nedturen i oljebransjen. Derfor kan valget blir en test på hvem folk tror er best skikket til å få tilbake vekstkraften på Vestlandet. Erna eller Jonas.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!