Flere tusen kunstgressbaner må de neste årene bygges om. EU-kommisjonen vedtok denne uka nye regler som forbyr bruk av mikroplast i fotballbaner.

Ifølge Norges Fotballforbund har vi her til lands rundt 2.000 kunstgressbaner som rammes av dette forbudet. I tillegg kommer en rekke 7-er baner og ballbinger der dagens kunstgress må skiftes ut.

Det blir anslått at dette rammer rundt 2.000 fotballklubber.

Det er med andre ord en formidabel oppgave fotballen står overfor.

Det er gitt en overgangsperiode på åtte. Etter den tid kan ikke baner som inneholder mikroplast brukes.

Innføringen av kunstgressbaner i fotballen skapte helt nye muligheter for å utvikle norsk fotball. Det ble slutten for mange slitte og humpete gressbaner, for ikke snakke om knallharde grusbaner som breddefotballen lenge måtte ta til takke med.

Med vårt klima var kunstgressbaner det beste alternativet også for toppfotballen.

Nå snakker vi om kunstgress-generasjonen i norsk fotball. Jenter og gutter som knapt har spilt eller trent på annet enn dette underlaget.

Utfordringen til fotballen er at det per i dag ikke er noen enighet om hva som er alternativet til gummigranulat. Kork er forsøkt, men har vist seg å ikke fungere om vinteren. Olivenkjerner er et annet materiale som prøves ut.

Det som er helt åpenbart er at dette vil koste betydelige summer. Her må både kommunale og statlige myndigheter bokstavelig talt på banen med støtteordninger.

Vi forventer at den mannlige toppfotballen tar en stor del av denne regningen selv. Det er breddefotballen det først og fremst er grunn til å være bekymret for og som må få en håndsrekning for å klare denne omstillingen.

I Oslo har kommunen satt ned en egen ekspertgruppe som skal jobbe med kunstgressbanene i kommunen.

Her bør andre kommuner følge etter da dette er en jobb som må starte nå.

For det er ikke tvil om at noen må gjøres.

Undersøkelser viser at omtrent seks prosent av gummigranulatet havner utenfor banene hvert år. Det fører til at norske fotballklubber står for et utslipp av mikroplast til naturen på rundt 6.000 tonn hvert år.

Det er en situasjon fotballen ikke kan leve med.

Vi er temmelig sikre på at en vil finne løsninger som gjør at en kan bytte ut gummigranulatet, samtidig som en beholder den gode kvaliteten som moderne kunstgressbaner har.

Men det vil ha en pris.

En kostnad som må deles mellom kommunene, staten og fotballen.