Det som har utspilt seg i selskapet Fylkeshuset AS er egnet til å sjokkere flere enn uvitende politikere. Det er en oppvisning i manglende åpenhet, fravær av politisk forankring og avtaler som tar seg dårlig ut i dagslys.

Det startet med at en motvillig juridisk sjef i fylkeskommunen under fylkestinget i Ulstein i april 2022 innrømmet at Fylkeshuset AS hadde kjøpt 50 prosent av et selskap eid av en ansatt i fylkeskommunen for fem millioner kroner.

Det foreløpig siste kapittel i denne historien er en avtale som daværende fylkeskommunedirektør og styreleder i selskapet har inngått med juridisk sjef, som også er daglig leder i Fylkeshuset AS.

Avtalen gir den nå pensjonerte juridiske sjefen en lønn på nivå med toppledelsen i fylkeskommunen for å administrere et selskap med ansvar for fylkeskommunens eiendomsmasse, kantinedrift og fem ansatte.

Attpåtil er dette en avtale som det kan være vanskelig eller umulig for Fylkeshuset AS å si opp.

Kjøpet av aksjene i selskapet R8Me kan litt velvillig settes på kontoen for ubetenksomhet, eventuelt optimistiske tanker om hva dette selskapet kan utrette for utviklingen av fylket.

Avtalen som juridisk sjef har fått innvilget er i kategorien helt uforståelig.

Årslønnen han får er i dag er i overkant av 1,2 millioner kroner, gitt lønnsjusteringene i avtalen. Ut fra tallet på avtalte arbeidstimer utgjør stillingen rundt 80 prosent av et normalt årsverk. Dette gjør den pensjonerte juridiske sjefen til en av de beste betalte i fylkesadministrasjonen.

Magne Gurskevik, med blant annet bakgrunn som personalsjef i Kleven verft, har som styreleder i Fylkeshuset fått i oppdrag å rydde opp.

Han tiltrådte 1. juni og med ferieavvikling i juli har han ikke hatt mye tid til å gå inn i disse sakene. Men vi forventer at det skjer noe ganske snart.

Hva som har foregått i selskapet Fylkeshuset AS bør nå komme på bordet. Løsningen er ikke å feie ubehagelige saker under teppet og motarbeide de som ønsker innsyn i hva dette offentlig eide selskapet har drevet med.

Det er ikke urimelig å forlange en gransking som går flere år tilbake i tid.

Selskap er langt på veg blitt styrt av to personer, avgått fylkeskommunedirektør og avgått juridisk sjef, gjennom flere ti-år. Nå er tiden inne for at offentligheten blir forklart og fortalt alt som har foregått.

Sakene som er kommet fram til nå, er med å svekke både tilliten til og omdømmet til fylkeskommunen. Fylkeskommunen er et forvaltningsnivå som mange stiller spørsmål om behovet for og som velgerne viser minst interesse for ved valg.

Spørsmålene blir ikke færre om en ikke grundig rydder opp i dette.