Det vitner om alvorlig svikt i vurderingsevnen når kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) utnevner en nær venn til styremedlem i Wergelandssenteret. Dette senteret gir penger til Utøya AS, der hennes tidligere samboer har en sentral rolle. Statsråden har gjort flere feil knyttet til habilitet, og det tok forunderlig lang tid før hun innså det selv. Derfor er dette en sak for kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget.

Habilitetsreglene handler om å sikre tillit til at det blir tatt upartiske avgjørelser i statsforvaltningen. Dersom en person kan ha egeninteresse av utfallet i en sak eller utnevnelse, eller er i slekt eller venn med noen av de involverte, skal vedkommende holde fingrene av fatet. Reglene er til for å forebygge korrupsjon og nepotisme, som bryter ned et samfunn innenfra. Nepotisme betyr at man favoriserer slekt og venner, og setter kjennskap foran kompetanse i forbindelse med utnevnelser. En av årsakene til at Norge er et av verdens beste land å bo i, er at vi har stor grad av tillit til hverandre og til styresmaktene. Denne tilliten er helt avgjørende for at demokratiet skal fungere.

Det er brudd på prinsippet om habilitet, som er det alvorlige i denne saken. Det er ingen mistanke om økonomiske motiver, og statsråden har ikke beriket seg selv. Når det gjelder de fem millionene som Brenna gjennom statsbudsjettet har bevilget til Wergelandssenteret to år på rad, er det en bevilgning som Solberg-regjeringen innførte. Brenna har ikke økt den. Godtgjørelsen for styrevervet i Wergelandssenteret er på 2.000 kroner, så det er ikke beløpene som er det vesentlige.

Brenna har tatt ansvar for sine grove feilvurderinger. Hun har ikke gjort noe forsøk på å bortforklare eller unnskylde seg. Statsråden har gjort det eneste rette. Hun har lagt seg helt flat, vært ydmyk, åpen og gjort det klart at hun vil bidra på alle måter til å opplyse saken. Vi har sett fra tidligere, at det ofte kan være håndteringen av et feilgrep i etterkant, som har felt en politiker, ikke feilen i seg selv.

I utgangspunktet kan alle gjøre feil, og det skal være mulig å få tilgivelse. Men da må alle korta på bordet med en gang. Åpenhet er viktig. Nå må kontrollkomiteen få svar på alle spørsmål som er nødvendige for å komme til bunns i saken.

Denne tilliten er helt avgjørende for at demokratiet skal fungere