Bildene fra fuglefjellet på Runde bør være en vekker. Naturfotografen Roger Brendhagen har dokumentert store mengder døde havsuler på fuglefjellet.

Det sitter fast i taurester og annet avfall fra havet som havsulene har tatt med seg inn til lands for å bruke til å bygge reir.

De setter seg så fast i søppelet og sulter i hjel. Døde havsuler blir så til slutt en del av reirmaterialet.

Det er groteske scener, samtidig som at det er en kraftig påminnelse om at vi har langt igjen i arbeidet for et rent hav.

Fuglefjellet på Runde er et viktig hekkeområde for en rekke sjøfugl. Det gjør at det er ekstra ille å se hvordan forurensingen i havet tar livet av fugl som hekker i fjellet.

Problemene med at sjøfugl tar med seg avfall fra havet og bruker til reirplasser er ikke av ny dato, men det viser at vi ikke lykkes med å få ned avfallsmengden i havet.

Fiskerinæringen har tatt kraftfulle grep for å hindre at tau og lignende går på havet fra dem. Målet er at alt de har med ut også skal være med tilbake på land. Det er en ambisjon alle som bruker havet må ha.

Men det er åpenbart at vi har et godt stykke igjen dit. Fortsatt finnes det mengder av plastavfall i havet.

Det skjer blant annet som følge av at vi bruker havet til ulik næringsvirksomhet som aldri før.

Vi har fiskerinæringen, vi har en rekordstor frakt av varer til sjøs, havbruk har de siste årene vokst kraftig og ikke minst olje- og gassvirksomheten.

Men det stopper ikke der. Vi legger nå store planer for utbyggingen av havvind og gruvedrift på havbunnen.

Dette er næringer som innebærer store inngrep til havs og der det fortsatt er betydelige usikkerhet rundt hvilke konsekvenser dette får for miljøet i havet.

Havvind er det som ligger nærmest i tid.

All denne virksomheten til havs har potensiale i seg til å øke forurensingen i havene, om vi ikke klarer å regulere dette strengt og ikke minst følger opp med sanksjoner mot de som bryter reglene.

Rydding av plast i fjøra har skapt et stort og viktig engasjement blant folk flest. Mengden av avfall som driver i land forteller oss litt om hvilke store mengder søppel som er ute i havet.

Det snakkes mye om de store elvene i Asia som bringer med seg ufattelige mengder søppel til havs. Det må en jobbe internasjonalt for å få satt en stopper for.

Men vi må også rydde opp i vårt eget nærmiljø og stille krav til de mange aktørene som bruker havet til næringsvirksomhet.