En intens hetebølge har rammet Sør-Europa, USA og Kina i juli. Kraftige skogbranner herjer i flere land ved Middelhavet. Tusenvis av turister og fastboende har måttet flykte fra flammene.

På den greske ferieøya Rhodos er mer enn 20.000 evakuert. Mer enn 40 har mistet livet i Italia, Hellas og Algerie. Jordbruket i flere land kan få store avlingstap på grunn av tørke.

Menneskeskapte klimaendringer er i følge forskere en viktig årsak.

Bildene fra brannene på Rhodos er dramatiske. Mange norske turister har også vært berørt. Dette har gitt dramaet økt oppmerksomhet også i Norge. Heldigvis har de fleste fått nødvendig hjelp etter hvert.

De kan puste lettet ut i sikkerhet med tapt bagasje og ødelagte feriedager som verste konsekvens.

Det betyr ikke at faren er over. Dramaet er ikke over når siste flamme er slukket.

I følge ledende klimaforskere er dette en forsmak på en ny normal. Hetebølger, ekstrem nedbør og vind vil komme oftere og mer intenst enn før. Global oppvarming som følge av utslipp av klimagasser driver denne utviklinga.

Klarer vi ikke å kutte utslippene kraftig og raskt, vil tendensen bare forsterke seg. Det får alvorlige konsekvenser for hvordan vi kan leve våre liv – også her i Norge.

Hyppigere naturkatastrofer er en direkte trussel mot liv, helse og materielle verdier i eiendom og infrastruktur. Tørke, flom og stigende havtemperatur kan påvirke avlinger og fiskeri negativt, svekke matvaresikkerheten og øke prisene.

Omstiller vi oss ikke i tide, vil vi bli rammet av nye økonomiske kriser.

Dette har vært kjent i mange tiår. Likevel skynder vi oss fryktelig sakte. Norge og EU har satt som mål å kutte utslippene av klimagasser med 55 prosent innen 2030, målt fra nivået i 1990. Norges resultat til nå er fem prosent.

Resten må vi altså ta i løpet av sju år.

Joda. Det kommer til å gå raskere når elektrifiseringen av blant annet transportsektoren skyter fart. Men vi kjører fortsatt med håndbrekket på. Fornybarsatsingen går for sakte.

Tidligere olje- og energiminister for Senterpartiet, Åslaug Haga, nå leder for Fornybar Norge, skylder i et intervju med VG onsdag norske politikere for manglende vilje til å ta alvoret innover seg. Hun etterlyser en formidabel snuoperasjon i utbyggingen av fornybar energi.

Det er ikke vanskelig å være enig i at det går for sakte, uansett om det er viljen eller evnen det står på. Med den takten vi har nå, er det ikke mulig å fase ut nok fossil energi raskt nok. Det er rein matematikk.

Dette kan bli en brann det blir vanskelig å slukke.