Skansekaia, Dronning Sonjas plass, kollektivterminal, heis til Fjellstua og parkeringstunell er eksempler som har skapt mye debatt.

Nå er det byrom som diskuteres. Det er trist å se at debatten den siste tiden har dreid seg i stor grad om hvorvidt "trestokker og planker" er god eller dårlig kunst. Det er både spennende og innovativt at kunstnere engasjeres og involveres for å utvikle byrommene i Ålesund. Skal vi tenke nytt må vi være åpne for nye perspektiver.

På kommunen sin hjemmeside kan vi lese at det bak prosjektet ligger en politisk bestilling. Kommunestyret vedtok Strategi for tenesteutvikling og nyskaping 2021-24 «Eit hav av moglegheiter» 27.05.2021.

Vi har ambisjoner om være det urbane og kulturelle knutepunktet mellom Bergen og Trondheim og da må vi tørre å tenke litt nytt og involvere kunstnere og kulturlivet i utviklingen av byen vår.

I innledningen til strategien står det: «Kunst og kultur er og ein viktig bidragsytar til stads- og tenesteutviklinga. Kunst og kunstnaren sitt perspektiv og metodar skal vere integret i utviklinga av kommunen. Kunst og kultur bidreg til livskvalitet for innbyggjarane og samskaping mellom ulika aktørar. Vidare er kunst og kultur avgjerande for å ta i vare Ålesund kommune sin eigenart og identitet, og bidreg til nyskaping og berekraftige løysingar.» Prosjektet som vi nå ser starten av er oppfølging av politisk vedtak i Ålesund kommunestyre.

Vi tror prosjektet «Utvikling av byromma» kan komme med viktige innspill i utviklingen av byrommene. SV er et er et kulturparti og vi synes det er spennende når kunst får bidra i byutviklingen. En aktiv offentlig kulturpolitikk er nødvendig for at det skal eksistere et bredt kunst- og kulturliv i Ålesund.

Vi håper derfor at debatten framover kommer til å dreie seg om hvordan byrommene i byene skal se ut.