Flere kommuner i fylket har innført Helseplattformen for pleie- og omsorgstjenester og helsestasjonsarbeid. Kommunene har lagt ned et stort arbeid og Helseplattformen fungerer tilfredsstillende for disse helsetjenestene.

Innføring av Helseplattformen for fastlegene ble stoppet. Det viste seg at første versjon ikke fungerte og det ble besluttet å lage en ny versjon for fastlegene fra bunnen av.

Det kommer til stadighet svært urovekkende opplysninger om innføring av Helseplattformen utviklet for sykehus. Den ble innført ved St. Olavs Hospital for 11 måneder siden og det er alvorlig svikt på en rekke områder. Det foretas stadig rettinger og forbedringer av programmet, men endringene fører ofte til nye feil.

St. Olavs Hospital har ressurser langt utover det sykehusene i Møre og Romsdal disponerer. Dersom Helseplattformen ikke fungerer ved St. Olavs Hospital er det usannsynlig at det vil fungere i vårt fylke.

Den kommunale helsetjenesten er helt avhengig av samarbeid med en velfungerende spesialisthelsetjeneste omkring hver enkelt pasient. I mitt arbeid som fastlege kan jeg løse en rekke mindre problem, men er avhengig av at sykehuset kan analysere blodprøver, foreta bildeundersøkelser og hele spekteret av andre spesialundersøkelser samt utrede og sette korrekte diagnoser og starte behandling.

Styret i Møre og Romsdal Helseforetak skal i styremøte i desember ta stilling til om sykehusene i fylket skal følge planen og starte opp med Helseplattformen i april 2024.

Hvor stor er sannsynligheten for at innføring av Helseplattformen blir vellykket og hva er konsekvensene dersom det ikke blir vellykket? Dette spørsmålet er svært viktig for alle som arbeider innen helsetjenesten og minst like viktig for alle oss innbyggere som stoler på at vi kan få gode helsetjenester når vi trenger det.