Artikkelen viser fravær av prinsipiell tilnærming til et politisk tema. Avisen reflekterer heller ikke over hva loven sier om slike bidrag, hvordan pengestrømmen generelt er til de politiske partiene eller hvordan FrP har fulgt opp dette valgkampbidraget.

Jeg forstår at sosialistenes bruk av utestemme i denne saken skyldes at de synes det er ubehagelig at den også har satt søkelyset på det udemokratiske samrøret som finnes mellom fagforeninger og rødgrønne partier, kanskje spesielt Arbeiderpartiet.

I Ap har LO, Fagforbundet og Fellesforbundet viktige valgte posisjoner i landsstyre og sentralstyret. De var også med å lage Aps nye partiprogram som medlem av programkomiteen.

Det er umulig å si at det er uavhengighet og åpenhet når de har disse posisjonene samtidig som de samme fagforeningene drysser nesten 25 millioner av medlemmenes penger til Ap og AUF. Godt over 35 millioner har rødgrønne partier fått bare i 2021. Det er 140 ganger så mye penger som det FrP blir kritisert for å ha mottatt.

Vi har mottatt et valgkampbidrag på 250.000 kroner fra en aksjonsgruppe som er registrert som en forening. De har nettside hvor de er åpne om hva de står for, hvem som styrer foreningen mv. Vi har eksplisitt spurt om forhold som er omfattet av forbudet i partilovens §17a. De bekrefter til oss at donasjonen er innenfor gjeldende regelverk.

I et brev tidligere i år stadfester Kommunaldepartementet hvordan loven skal forstås: «Partilovnemnda legger som vi ser av uttalelsen, til grunn at det er den personen eller den organisasjonen som overfører pengene til partiet, som skal regnes som bidragsyter og som skal identifiseres etter reglene i partiloven.» Det er nettopp dette vi både har lagt til grunn og sørget for umiddelbar registrering av.

Med det vi er kjent med per nå, kommer vi ikke til å tilbakebetale denne donasjonen. Fremskrittspartiet forholder seg alltid til regelverket, og det er selvsagt heller ingen bindinger i de bidragene vi mottar.

Vi ønsker for øvrig gjerne en utredning om lovens intensjon harmonerer med øvrige bestemmelser og regelverk. Det er imidlertid en forutsetning at også samrøret mellom verv, politisk påvirkning og penger fra fagforeninger til rødgrønne partier blir en del av utredningen.

Det må vel også for Sunnmørsposten fremstå som et demokratisk problem at politiske partier finansieres opp med motytelser offentligheten ikke engang vet om?

Helt avslutningsvis – og som en kuriøs informasjon – når det gjelder utenlandske givere: Fellesforbundet har, ifølge egen nettside, mange tusen medlemmer fra andre land enn Norge. Forbundet har støttet de rødgrønne partiene med godt over to millioner kroner av sine medlemmers penger i denne valgkampen.

Jeg bare nevner det.