I kommunestyrevalget i M. og R. fikk de 2,3 prosent, det betyr at 97,7 prosent stemte på andre partier. De fikk inn 4 representanter i kommunene Smp. kaller for sitt dekningsområde. I sin skuffelse peker Steffensen på flere faktorer som kan være årsaker til resultatet og han har en teori. En sammenheng kan være flertallskonstellasjonen i det nye kommunestyret (i Ålesund), og peker spesielt på Frp. Frp-tyngden på Søre Sunnmøre kan være en annen, innbyggernes manglende holdninger og forståelse for klimapolitikken en tredje. I tillegg mener han mange har et bilde av MDG som et «storbyfenomen», og tolker resultatet som at engasjementet for klimapolitikk blant velgerne er blitt mindre.

Fylkesleder for Grønn Ungdom, MDGS ungdomslag, Hedda Aasen følger opp i samme baner. Hun tror i tillegg at folk er lei og sinte på regjeringa fra Ap. og Senterpartiet og vil ha en motsats til denne. Videre opplever hun at mange har puttet MDG i en boks på venstresida, men der har de vel strengt tatt plassert seg selv.

Det kan nok være en interessant øvelse å prøve å finne årsaker til et svakt valgresultat for eget parti andre steder i verden enn i egne rekker. Det er alltid greit å skylde på andre når man har dårlig selvinnsikt og ikke ønsker å evaluere seg selv og ta noe selvkritikk. Kan det være andre årsaker til et dårlig valgresultat enn det disse to tror i avisa?

Det er ikke sikkert det er noe i veien med de andre 97,7 prosent som stemte på andre partier i kommunevalget. Kanskje kan det være noe med MDGs egen politikk og praksis.

Som en konklusjon kan det være fristende å bruke et utsagn fra Snorre Valen i Nettavisen i Solbergsaken, litt omskrevet. «Det være noen andres skyld». Nei, Steffensen. «Det er ikke de andres skyld». Tiden er kanskje inne til å se seg selv i speilet.

Innlegget ble sendt 21. september, men publiseres først nå etter å ha havnet i søppelfilteret. Red.