Han skulle dømme 10-åringer. Han var spent, litt nervøs men gledet seg. Han hadde brukt tid på å lese seg opp og pugge reglene, selv om dette var noe han kunne fra før. En dommer har alltid den største intensjonen og ønske om å gjøre en bra jobb. Dette skulle være en test for om han synes dette er gøy, og noe han kunne tenke seg å fortsette med. Det er et stort behov for rekruttering av dommere, da det er altfor få dommere i kretsen i forhold til antall kamper som blir spilt hver uke.

I pausen opplevde min sønn at en forelder til bortelaget kom bort for å klage på noen av hans dommeravgjørelser, blant annet et frispark som ble tildelt hjemmelaget. Vedkommende snakket ikke direkte til min sønn, men til en voksen som sto rett ved siden av og han fikk selvsagt med seg alt som ble sagt av denne forelderen. Hva tenkte du egentlig på i dette øyeblikket når du gjorde dette? Det er 10-åringer som spiller kamp, og en 12-åring som dømmer sin aller første kamp. Siden når ble dette en akseptert oppførsel av noen, og spesielt voksne mennesker?

Vi foreldre er rollemodeller for våre barn, og når voksne behandler og snakker om dommere på en negativ måte, og spesielt høylytt klager slik at dommeren får det med seg, vil våre barn også lære at det er helt vanlig og akseptert å oppføre seg slik. At dommere kan man skjelle ut og si hva man vil til, uten noen form for konsekvenser. Det er vel ikke en slik kultur vi vil ha? Dommere er mennesker de også, i dette tilfelle en helt vanlig gutt på 12 år som elsker fotball.

En slik tilbakemelding, og spesielt i sin aller første kamp, kan være nok til at barna ikke vil dømme kamper. Er det noe vi foreldre har ansvar for, så er det å bygge opp selvsikre ungdommer som tror på seg selv. Ingen er feilfrie, verken dommeren eller du som mor eller far!

Heldigvis sto min sønn rakrygget gjennom resten av kampen, og fikk skryt av begge lags trenere etter kampen. Han har fortsatt lyst å dømme kamper. Men den oppførsel du hadde i pausen kunne drept denne lysten og gleden. Tenk deg om neste gang, er du snill. En gang kan det faktisk være ditt barn som skal dømme sin aller først kamp. Er det slik du ønsker at ditt eget barn skal bli behandlet som dommer?

Sunnmørspostens redaksjon kjenner identiteten til skribenten.