Det har sine goder og fordeler å bære rundt på en datamaskin som er så anvendelig, likevel har det helt klart sine negative sider.

Dette er en problematikk som politikerne ikke har valgt å belyse tidligere, men det er på tide at det blir tatt til orde for.

Å kunne benytte seg av snl.no, lese digitale nyheter eller holde kontakt med slekt og venner er noe som absolutt har sin verdi og som vi ikke burde bli frarøvet. Det å derimot stille spørsmål ved og være restriktive til bruken av sosiale medier og nettsider med pornografisk innhold – er en annen sak.

Det er skremmende å se sammenhengen mellom økt bruk av sosiale medier og unges psykiske uhelse, samt konsentrasjonsvansker. Som liten ble jeg advart mot spilleautomater, nå har jeg en i lommen som er tilpasset meg personlig. Det er kanskje heller ikke så rart at man blir avhengig, fakta er; Vi sitter med hver vår dopaminfabrikk i hånden som tydelig skaper negative ringvirkninger for den psykiske helsen, konsentrasjonen vår og de relasjonelle båndene oss imellom.

Dette gjelder dessverre ikke bare oss voksne – det gjelder også 5-åringen som har en egen Ipad og tolvåringen som sitter og ser på «YouTube-reels». Det er ikke til å stikke under en stol at de store aktørene som Meta og TikTok; vet akkurat hvordan de skal bruke algoritmene, slik at vi bruker mest mulig tid inne på demmes applikasjoner.

KrF vedtok nettopp å komme med en 13-års aldersgrense for ungdommer, der en MinID verifisering vil kunne være med å regulere den. Det tror jeg er et skritt i rett retning. Det å i tillegg innføre mobilforbud på barne- og ungdomsskolen har jeg også troen på. Relasjonsbyggingen, de sosiale og psykiske gevinstene som vil komme ved et slikt tiltak; er jeg sikker på vil både ha en helsefremmende- samt læremessig effekt.

Det er på høg tide at dette blir løftet. Om vi ikke gjør noe inngripende vil vi risikere at ungdommer og barn vil komme om 10–20 år, og si at barndommen deres ble frarøvet grunnet skjermen de fikk trykt i hendene.