8. mars er den internasjonale kvinnedagen. 2022 har så langt vært preget av både pandemi og krigen i Ukraina. Dette har aktualisert kampen for kvinners rettigheter. Kvinnedagen i 2022 er derfor spesielt viktig.

Kampen for likelønn og mot ufrivillig deltid

Norge er ett av verdens mest likestilte land. Likevel er det fortsatt en god del som gjenstår før vi har reell likestilling. I Norge tjener kvinner fremdeles bare 87,60 kroner per hundrelapp som menn tjener. Dette er urettferdig. Utviklingen mot likelønn har gått svært langsomt i Norge, og dette må vi gjøre noe med. Kjønn skal ikke være avgjørende for lønns- og arbeidsvilkår.

Arbeidsgivere har i dag plikt til å jobbe aktivt mot lønnsforskjeller på den enkelte arbeidsplass. Dette skal de gjøre i samarbeid med tillitsvalgte og ansatte. Sammen skal vi arbeide aktivt for å nå målet om likelønn. Kampen mot ufrivillig deltidsarbeid er også viktig. I mange kvinnedominerte yrker er dette fortsatt er stort problem som må bekjempes.

Fellesorganisasjonen (FO) organiserer nesten 33 000 sosionomer, vernepleiere, barnevernspedagoger og velferdsvitere. Alle våre yrkesgrupper er kvinnedominerte. Under pandemien har våre medlemmer stått opp og arbeidet for våre brukere. De har jobbet doble vakter. De har vist sin verdi for samfunnet. Likelønn burde vært en selvfølge.

Solidaritet med kvinner i Ukraina

Krigen i Ukraina dominerer nyhetsbildet og krigens grusomhet blir gjort synlig for oss hver dag. Under en krig er kvinner og barn spesielt sårbare. Uskyldige mennesker rammes av ufattelige lidelser. 8. mars er internasjonal i sin karakter. I dag viser vi vår solidaritet til kvinner som er rammet av krig og er på flukt i Ukraina og i resten av verden. Kampen for fred er også kvinnekamp. La oss stå sammen mot krig på 8. mars.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!