Som en aktør med et samfunnsansvar som har høye ambisjoner for både klima og miljø gjennom forskning, utdanning og nyskaping, blir vi selvsagt svært nysgjerrig. Som Norges største universitet heier vi på alle som ønsker å være innovative og tenke nytt.

Derfor ble vi litt skuffet over at det ikke kommer tydelig frem i artikkelen hvordan Frp skal tenke annerledes om bærekraft.

Det som kommer frem, er et ønske om å stanse det som dere kaller «bærekraftsatsning og symbolske klimatiltak», ved siden av at Framtidslaben på NMK skal «ryke».

Også i fylket kan Frp få betydelig makt, om vi skal tro de seneste meningsmålingene. Her begynner det også veldig bra, når fylkesordførerkandidat Geir Stenseth lover at fylket ikke skal slutte å tenke på bærekraft, men få bærekraftsatsningen på rett spor. Dessverre kommer det ikke noe konkrete tiltak eller tanker om hva «rett spor» er.

Som tidligere ansatt framtidsnavigatør og nåværende styrerepresentant i foreningen Framtidslaben synes jeg selvsagt det er trist at Frp velger å se bort fra hva laben har betydd for byen og regionen, og på hvilken måte samhandlingen mellom de ulike aktørene har tenkt nytt innen bærekraft.

Jeg er også litt overrasket over at et parti som ønsker mer samarbeid mellom det offentlige og private, ikke ser verdiskapingen og de fremtidsrettede løsningene som nettopp samarbeidet på Framtidslaben høster. Det er litt trist at Ålesund kommunes leiekostnader er det som trekkes frem i artikkelen som et argument for å legge ned hele laben. Fremtidslaben har hentet inn over 100 millioner kroner gjennom ulike samarbeidsprosjekt. Her er det snakk om både forskningsmidler og prosjektmidler som kommer fra forskjellige steder som EU, forskningsrådet og regionale forskningsfond.

Dette er midler som ikke hadde havnet i Ålesund uten Framtidslaben. Samarbeidspartnerne i laben har faktisk fått inn mer prosjektmidler enn hva vi har hatt av utgifter. Om det nye kommunestyret i Ålesund velger å kutte støtten til Framtidslaben er jeg redd for at de nærmere 80 partnerne (mange av dem private) vil gjøre det samme. Kanskje blir det en liten sum som kan spares inn på en av budsjettpostene i kommuneregnskapet, men for Ålesund-samfunnet vil det bli store summer i tapte inntekter. NTNU velger å støtte Framtidslaben med 100.000 kroner i året.

Det gjør vi fordi vi har et uttalt mål om å utvikle vår rolle som pådriver og partner for bærekraftig samfunnsutvikling. Det samme tenker heldigvis flere andre organisasjoner, både offentlige og private, fordi vi forstår at utfordringene vi står overfor som samfunn ikke kan løses av noen alene. Det vil være veldig synd om politikerne i Ålesund og Møre og Romsdal ikke vil være med på et slikt spleiselag.