Hvilket ord mangler i påskerebusen i tittelen? Ski? Krim? Påskelabyrinten?

Svaret er kanskje ikke det du forbinder aller mest med påske, men det bør det være.

Årets påske kommer tidlig. I byen og langs kysten begynner det å ligne på vår, mens det i fjellet fortsatt er gode skimuligheter. Hvor vi tilbringer påska er forskjellig, men det er nok ikke kontroversielt å anta at de fleste ønsker seg fint vær – aller helst sol og blå himmel.

Det gjør vi i Kreftforeningen også. Det er positivt å være ute og i aktivitet, og litt sol er helsefremmende. Men som det meste her i livet – alt med måte.

Norge er i verdenstoppen både i forekomst og dødelighet av den alvorlige hudkreftformen melanom (ofte kalt føflekkreft), og kreftformen øker stadig.

Fordi vi har så få soldager, vil vi gjerne ha mest mulig sol når vi endelig har muligheten. Både mye sol på en gang og det å bli solbrent øker risikoen for hudkreft. Dette er lett å glemme når våren banker på døren og (forhåpentligvis) kommer med et værvarsel som lover stor sol.

Vinterhud blir lettere brent. I tillegg er det mer vanlig å bli solbrent når man gjør andre ting utendørs enn å sole seg. For de som tilbringer påska i fjellet eller ved sjøen er det derfor viktig å være klar over at snø, sand og vann kan øke solstrålingen med opp mot 50 prosent.

Uansett hvor du befinner deg, kan det derfor være lurt å ta en kikk på solvettreglene:

  1. Begrens tiden i sterk sol.

  2. Oppsøk skygge.

  3. Bruk klær, noe på hodet og solbriller

  4. Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere.

  5. Ikke bruk solarium.

Vi håper at alle benytter anledningen til å kose seg i påsken, og at man nyter solen med måte.

Har du gjettet hvilket ord det er som mangler i rebusen? Solkrem, selvfølgelig!

God påske!