Det diskuteres om biler hører hjemme i det store mennesketoget på nasjonaldagen. En redselsepisode fra år tilbake rinner meg i hu. Som lærer på Larsgården skole gikk jeg med klassen i det som vi da kalte barnetoget. Vi var kommet til siste etappe på Borgundvegen der østgående og vestgående kolonne møter hverandre før inntoget på Utstillingsplassen.

Dette var en kort periode da russen kjørte sine russebiler i toget, og noen av russen på bilene hadde fremdeles en del russekort igjen. Og dem lot de regne over publikum på fortauskanten – og over barna i toget. «Min» skole var på veg vestover, og 4.-klassingene var selvsagt ivrig etter å kunne framvise flest mulig russekort i samlingen. En elev – ei vanligvis rolig jente – hoppet ut av rekkene i klassen for å sikre seg kort som ble strødd fra en russebil med motgående kjøreretning.

I siste sekund fikk jeg revet henne unna før hun ble påkjørt av russebilen.

Det kom forbud mot russebiler i barnetoget etter hvert. Men nå har det visst glidd ut igjen, og vi har fått en etterpåklokskapens diskusjon om store biler og politiske biler.

Kjære Politi, og kjære Ålesund kommune og 17. mai-komité:

Gatene er fulle av biler i alle kategorier og variasjoner – og til alle tider – 364 dager i året. Kan ikke gatene være forbeholdt føtter i togtraseen den 365-te?