Den 9. august meldte informasjonsdirektør Jon Berge i If og Europeiske Reiseforsikring sin uro vedrørende et økende antall anmeldte voldtekter av unge, norske kvinner i utlandet i artikkelen «Fire norske jenter har anmeldt voldtekt i Hellas».

Bekymret over holdninger

Nok en gang avsluttes artikler om voldtekt av unge jenter med råd fra voksne om at jentene må passe på hverandre, og ikke bli for fulle. Jeg ønsker å melde min bekymring vedrørende Berges holdninger og uttalelser i denne artikkelen, noe jeg anser som et stort problem.

Avslutningsvis i artikkelen sier Jon Berge at «Dette minner oss om at det skjer svært alvorlige ting på disse partystedene. Det er derfor viktig at alle som beveger seg ut i dette nattelivet også er klar over at ikke alle vil dem vel. Pass spesielt på at du aldri er aleine eller for beruset».

Berge sier ikke ett ord om gjerningsmennene bak voldtektene. Han sier ikke ett ord om at bakgrunnen for disse overgrepene er et stort holdningsproblem blant menn, både i utlandet og i Norge. Han sier ikke ett ord om at det ikke, og aldri noensinne vil bli, jentene sin feil.

Vi har en jobb å gjøre

Vi er nå i 2018. Metoo-kampanjen og andre holdningskampanjer rundt trakassering og seksuelle overgrep er i vinden som aldri før. Likevel mener jeg, som lærer i videregående skole som jobber med ungdom hver eneste dag, at vi som samfunn har en stor jobb foran oss.

Det skal ikke være slik at foreldrene må ta alvorspraten med jenta si på 18 år før hun drar på venninnetur til Hellas. Det skal ikke være hun som får beskjed om å ikke bli for full, ikke gå i korte skjørt, ikke være aleine. Det bør være guttene som må snakke med foreldrene før de drar. Det er de som skal vite at et nei er et nei. Det er de som skal vite at en jentes kropp kun er hennes. Det er de som skal vite at sex uten samtykke faktisk er voldtekt. Jeg er redd for at veldig få foreldre tar denne praten med sine unge gutter. Ingen vil vel tro at deres sønn kan være en potensiell voldtektsmann?

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Samtykkelov

I mitt hode har aldri en samtykkelov vært mer nødvendig. Få menn ender opp som voldtektsmenn, men for de jentene og kvinnene som opplever en voldtekt, vil dette påvirke dem resten av livet. I verste fall går de rundt og tror det er deres egen feil, fordi de var for fulle, eller var aleine. Det er aldri, og vil aldri bli, offerets feil. Det er lov å være full, gå i skjørt, og være aleine – uten å måtte bære skylden og skammen fordi man ble voldtatt.

Jeg mener at mediene, politikere og voksne som uttaler seg om dette har et enormt ansvar for hvordan dette kommuniseres. På denne måten kan vi kanskje skape sunne, forebyggende holdninger blant både kvinner og menn i fremtiden, som vil kunne være med på å hindre slike ødeleggende overgrep.

Amanda Grønningsæter GrongstadÅlesund

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.