Bare de rene og ranke skal være med når tidens elv flyter videre! Avisen starter friskt med Keiser Wilhelm. Det er et problem, ja, en skam, at folk skal gå gatelangs og bli minnet om udådene til en tysk keiser i form av gateskilt. Riktignok tok keiseren affære for å hjelpe byen etter brannen i 1904, men ellers var han litt av en kjeltring.

Vi gleder oss til Sunnmørspostens neste initiativ for rensing av byens samvittighet. Undertegnede bor ved et gatekryss, der den ene gata har fått navn etter Eystein Orre. En vikinghøvding fra Giske, sønn av Harald Hardråde, så familietradisjonen der var neppe fløyel og fløte. Begge falt i Slaget ved Stamford bru, der hoderullingen var enorm.

Riktignok var det i mine guttedager av og til «gatekamper» mellom forskjellige lokale gjenger på Aspøya, men neppe så blodige som de slagene og konfliktene Eystein Orre og faren drev med. Nå må Eystein Orres navn bort fra gateskiltene. Sunnmørsposten vil sikkert gi høylytt støtte til at det mer tradisjonelle navnet «Bossveien» blir å lese på navneskiltene.

I det hele tatt er det mange kategorier av navn som nå må endres slik at Ålesunds gater blir renset for gammel styggedom. Norske vikinger har for mye blod på hendene til å pynte opp som gatenavn. Torberg Arneson må skiftes ut, og selvsagt også Olav Tryggvason og Hellig Olav. St. Olavs plass, eller «Sankten» er jo en umulighet nå, til det har for mange norske hoder rullet ved hjelp av gatenavnpersonenes økser.

Nå ble jo også nordmenn noe mildere til sinns etter hvert, men maktmennesker med status har vi alltid hatt, og kan det ikke tenkes at også blant dem skjedde det maktbruk som noen fortvilt måtte bøye seg under. Det er ikke sikkert at Roald Amundsen var en mild søndagsskolelærer på sine ekspedisjoner i polområdene. Eller hva med fogdene Greve og Lindholm, eller sorenskriver Bull? Var de plettfrie i sin utøvelse av statsmakt. «Skolemesterveien» kan for mange vært en vond etappe, for går vi tilbake til Keiser Wilhelms tid, var det nok en del skolemestere som ikke la fingrene imellom. Og en av byens store politikere, Anton Alvestad, som satt på Stortinget i fem perioder, og som også var rådmann i Ålesund, kan det ikke tenkes at han mer eller mindre uforvarende har tråkket noen på tærne?

Men aller først må vi få bort navnet på den eldste idrettsklubben i byen. Det er en skam, og til kunnskapshungrige turisters sjokkartede opplevelse at klubben har navn etter en imperialist av dimensjoner, som dro fra Vigra eller hvor det nå var på våre kanter, la under seg Normandie i Frankrike, og herjet også i Øst-Europa.

Gange Rolv eller Rollo står på statue i byparken, det greide ikke Keiser Wilhelm å få til. Og i Sportsklubben Rollon er det fredelig kappestrid om å få puttet en ball i mål. Før vi plukker ned skiltene med «Keiser Wilhelm» på, bør i alle fall Rollon skifte navn til f.eks. «Gabriel», for det var jo en av erkeenglene... Ikke sant, Sunnmørsposten?