Ungdom ser muligheter der andre ser problemer. Ungdom ser åpninger der tradisjonen har murer og grenser. Og ungdom har grensesprengende fantasi, som nok av og til kan ha snev mer av tankeflukt enn av realiteter. Slik skal det være! Selv har jeg stor sans for «Greenhouse»-ideen, spesielt hvis den utvikles til å skape kreativ aktivitet, og ikke bare passiv tilfredshet.

For hvis hovedbudskapet er å spørre etter tiltak og miljøer som skal hjelpe skoletrøtte elever og studenter med å overleve nok en grå og traurig kveld eller helg, blir jeg både litt skuffet, – og skeptisk. For ordens skyld tror jeg kanskje at «byen» i overskriften egentlig burde skiftes ut med «sentrum». Teksten for øvrig synes klart å fokusere på de sentrale delene av kommunen. Et ordspill rinner meg i hu: «Spør ikke hva byen kan gjøre for deg. Spør hva du kan gjøre for den!»

En barndomsopplevelse står levende for meg: Jeg vokste opp på Aspøya, og i området var det mye barn og ungdom. En gjeng tenåringer, for ordens skyld bare gutter, slengte rundt i bakgårdene om kveldene. Det var ingen som «gjorde noe for dem», så de drev ofte med sisten på uthustakene og over hagegjerdene, trakket i blomsterbedene, og om vinteren var snøballkrig favoritten. Det hendte at det gikk ut over en og annen vindusrute. En kveld ringte det på døra hus oss. Det hadde snødd en god del. Far åpnet døra. Utenfor sto to av «Gjengen». De spurte: «Vil du at vi skal rydde fortauet for deg?»

Jeg tror det billedlig talt finnes mange fortau som kan ryddes! Både bokstavelig, men også i overført betydning: Mye man kan engasjere seg i, og få mye igjen. Et annet eksempel dukker fram: På 60- og 70 tallet var samlingsstedet på frikveldene, særlig i helga, Rutebilstasjonen. Der «hang» man, der traff man venner, og der fikk man kanskje et brutalt første møte med rus. En liten håndfull voksne, de fleste lærere, fikk åpnet lokaler, i første rekke Badet Fritidsklubb og Ynglingen, og dermed eksploderte det av kreativitet og aktivitet: Ten Sing-kor med 100 medlemmer, ungdomsklubber styrt av ungdom, et av Norges beste volleyball-lag, speidergrupper som brukte weekender til fjellvandring og tindebestigning og annet friluftsliv. Men det var før digitale medier fysisk hadde passivisert ungdommen …

Det finnes fremdeles helt sikkert huseiere som vil være takknemlig for et tak med snøskuffa. Det er sikkert mye som trenger et strøk maling her og der. Det er utvilsomt mange som vil være veldig takknemlig for et besøk. Det er givende og utfordrende å spille fotball eller andre fysiske aktiviteter og kjenne på det gode kameratskapet. Jeg har mange tiårs erfaring med at det gamle ordspillet har nøkkelen: «Spør ikke hva byen kan gjøre for deg. Spør om hva du – og vennene dine – kan gjøre for den!»