I forbindelse med rykter om at politikerne i Ålesund kommune har begynt å se på sine lavterskeltilbud, om de overlapper hverandre, og om behov for at de består, har det blant oss som bruker Skansen Aktivitet skapt bekymring.

Gir hverdagen litt positivitet

Jeg kom til Skansen Aktivitet i 2018 og var nærmest desperat etter å finne noe som kunne gi hverdagen min litt positivitet. Jeg var helt nede, men der traff jeg et miljø som på mange måter reddet meg. Jeg møtte ansatte som virkelig brydde seg om brukerne på arbeidsplassen sin. De stiller opp og hjelper til med alt mellom himmel og jord, i og utenfor arbeidstid.

Det jeg har oppnådd hadde jeg aldri klart uten støtten, og tryggheten jeg har fått av å gå på Skansen Aktivitet.

Gjennom Skansen har jeg gått fra å ha det så vondt at jeg unngikk stort sett alle menneskene som jeg tidligere hadde kontakt med, for å slippe å snakke om at jeg ikke hadde det så bra, at jeg var blitt uføretrygdet og ikke var jobb eller utdanning lengre. At jeg måtte tvinge meg til å gjøre helt banalt enkle hverdagslige ting, som å lage meg middag, få nok søvn, bli med på turer, ja dere skjønner hva jeg prøver å si, til at jeg i dag føler meg så bra at jeg nå er tilbake i arbeidstrening og har håp om å kunne komme meg tilbake til lønnet arbeid.

Opp- og nedturer

Hans Perry Silseth har hatt tro på meg siden den dagen jeg kom og besøkte Skansen Aktivitet for første gang, og han var den som tok imot meg. Alt som virket så veldig skummelt og nytt, ble ufarliggjort med en gang jeg fikk møte de snille og imøtekommende menneskene som holdt til der. Nå har jeg vært en del av Skansen Aktivitet i fem år. Det har vært fem år med opp- og nedturer. Jeg vil likevel si at hadde det ikke vært for Skansen Aktivitet, Perry og resten av de flotte ansatte som jobber der, og ikke minst brukerne, vet jeg rett og slett ikke hvordan livet mitt hadde sett ut i dag. Det at jeg i det hele tatt er i stand til å sette meg ned og skrive disse ordene på vegne av meg selv og for å beskrive hvordan jeg som bruker opplever Skansen Aktivitet, er jeg så uendelig takknemlig for.

Det jeg har oppnådd hadde jeg aldri klart uten støtten, og tryggheten jeg har fått av å gå på Skansen Aktivitet.

Ikke bare helsepersonell

Dette tror jeg er noe av realiteten for flere som går der. Jeg tror også oppriktig talt at dere tar en stor risiko hvis dere politikere legger ned Skansen Aktivitet! Så mye faktisk betyr Skansen Aktivitet for brukerne sine. Det er personer som går der som knapt nok har lyst å gå på butikken, men å dra dit det gleder de seg til og besøker stedet gjør de flere ganger i uka. Jeg tror jeg snakker for alle på Skansen Aktivitet når jeg sier at vi føler at de ansatte er våre venner og ikke bare helsepersonell, slik vi er vant til fra andre instanser i helsevesenet. De gjør jobben sin som de blir betalt for, men deres engasjement i livene våre strekker seg så uendelig mye lengre.

Samtidig ser jeg hvor fortvilende høytider kan være for flere av brukerne, for da er Skansen Aktivitet stengt, og det tilfører stress i en tid der mange med utfordringer ikke gleder seg like mye som andre. Dette er noe dere politikere må tenke over!

Det at vi har en plass å gå til som har så lav terskel at du kan spørre om hjelp til hva som helst, og er det i deres makt så hjelper de deg med det. Det kan være å hente noen som ikke kan gå slik at de får seg en tur på Skansen Aktivitet, eller kanskje noen ikke kan bruke internett, så hjelper de til med at personen kan få betalt regninger eller lest vedtak fra f.eks. NAV.

Ulike aktiviteter

Mange som sliter med sin psykiske helse, sliter også med å aktivisere seg. Det blir mye stillesitting og ofte lite uteaktiviteter. På Skansen Aktivitet får du mulighet til å delta på mange forskjellige fysiske aktiviteter som klatring, turvandring, fotball, svømming/bading, frisbeegolf med flere.

Ettersom disse aktivitetene blir gjort sammen med personer som du treffer hver dag, er også terskelen for å bli med desto lavere. Du går for eksempel på tur med en gjeng som du kjenner. Dette er venner som ikke forventer at du prater hele tiden, eller stiller deg spørsmål som du ikke vil svare på. Du kan føle deg trygg på at her er alle samlet på samme betingelser, og har noenlunde samme utgangspunkt. Dette gir deg igjen en større mulighet for å oppleve bedring i hverdagen.

Unikt tilbud

Er virkelig det slik at dere politikere vurderer Frelsesarmeen og Bymisjonen og eventuelt andre tilbud som dekkende for det samme som Skansen Aktivitet tilbyr? Dette er i alle fall helt feil tankegang. Det er helt andre brukere som går på Bymisjonen, Frelsesarmeen og Skansen Aktivitet. Greit nok, du finner sikkert noen som benytter seg av to eller kanskje flere av tilbudene, men brorparten av de som går på Skansen Aktivitet er trofaste brukere av kun dette tilbudet.

Jeg har et spørsmål til dere som leser dette: Har dere besøkt Skansen Aktivitet? Har dere fått sett med egne øyne hvor mye dette stedet betyr for så mange mennesker? Har dere sett brukerne der som kan sitte og skravle, le og kose seg i en ellers stri hverdag? Hvis ikke, så oppfordrer jeg dere til å ta turen innom. Til slutt må jeg si dette til dere: «Denne plassen MÅ bestå»!

Sunnmørspostens redaksjon kjenner identiteten til skribenten.