Som ung og miljøbevisst i Ålesund på -70 tallet, valgte jeg å ikke ta sertifikat. Jeg ønska å bruke kollektivtransport, ta bussen og bruke tog. Spare miljøet, oppleve fellesskap. «Ta toget, la tankene fly».

I ungdomstida bodde jeg på Åse. Tre år på Kolvikbakken og 4 år på Latinskolen, gjorde meg til en erfaren busspassasjer. Det tok 45 minutter i kø for å komme til Rutebilstasjonen. Dette var på -70 tallet. Bussen i samme kø som privatbilene, akkurat som i dag. Det er ikke vanskelig å forestille seg hvor mye disse saktegående køene har forurensa. Fra Emblem og Blindheim til ytre bydel.

Hyppige bussavganger og et gjennomgående kollektivfelt vil gjøre det attraktivt og lønnsomt å reise kollektivt. Det vil bli færre privatbiler i kø. De som trenger å bruke bil, vil komme raskere fram. Slik vil bomavgiften gjøre framkommeligheten lettere for dem som er avhengige av bil. Med dette resonnementet i bakhodet, forstår jeg ikke motstanden mot at bompenger skal være med å finansiere kollektivfelt. Får vi endelig et moderne og funksjonelt kollektivtilbud i Ålesund, er det klart at antallet busspassasjerer vil øke så det monner! Dette har vi venta på i mer enn 40 år!

Viser til Dagbladets leder, 1. juni 2019:

Innbyggerne og lokalpolitikere i Ålesund kommune, har kniven på strupen. Samferdselsministeren tar munnen full, før Stortinget, som skal bevilge pengene, har behandlet saken. Han vil ikke akseptere en bypakke i Ålesund på den størrelse som nå er presentert. Hva må vi ta ut av bypakken? Hvilke bydeler får «svarteper»?

Regjeringen, ved samferdselsministeren, har et stort ansvar overfor innbyggerne i Ålesund med de store samferdselsutfordringene vi har. Regjeringens skatte- og avgiftspolitikk, med store skattekutt til de som har mest fra før, setter lokalpolitikere og innbyggere i en håpløs situasjon.

Nora Morken FarstadVararepresentant til bystyretListekandidat for Ålesund Arbeiderparti

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!