«En stor privat barnehage med 100 plasser får flere millioner kroner mer i driftstilskudd enn en tilsvarende offentlig barnehage», skriver Halvorsen i Sunnmørsposten 15. august.

Det er sterkt beklagelig at en lokallagsleder i et politisk parti feilinformerer offentligheten så grovt som dette.

Faktum er at ordinære private barnehager i Norge får driftstilskudd som i prinsippet skal utgjøre 100 prosent – verken mer eller mindre – av gjennomsnittlige kostnader i kommunale barnehager i samme kommune. Tilskuddene blir utbetalt per barn i barnehagen under og over tre år. Å hevde at en privat barnehage skulle få «flere millioner mer i driftstilskudd» enn en tilsvarende kommunal, blir derfor ikke bare feil, det blir helt absurd.

Halvorsens øvrige påstander er mer forutsigbare og bygger trolig på en ideologisk overbevisning om at offentlig drift er best uansett hva forskning viser og uansett hva brukerne mener.

«Kommersielle aktører innenfor velferd yter ikke nødvendigvis dårligere tjenester», innrømmer riktignok Halvorsen, før han legger til at «de bidrar til et økt press på ressurser og et dyrere helhetlig tilbud». Senere peker han på at private aktørers «profittjag» ofte fører til svekking av lønns- og arbeidsvilkår.

For å starte med det siste, så stadfestet nettstedet faktisk.no i forrige uke at mer enn 95 prosent av alle ansatte i private barnehager er omfattet av en tariffavtale som er fremforhandlet og anbefalt av de ansattes organisasjoner. På barnehagemonitor.no kan du sammenligne minstelønnssatsene i PBL-tariffen og KS-tariffen og selv dømme om private barnehager fører til svekking av lønnsvilkår.

Vi i PBL tror at dagens fordeling på rundt halvparten private og halvparten kommunale barnehager er bra for barna, familiene, de ansatte og samfunnet for øvrig. Private barnehager bidrar sterkt til at barnehagesektoren er mye mer mangfoldig enn annen offentlig finansiert velferd. Barnehagene har mer fornøyde brukere (foreldre) enn resten av utdanningsløpet. Elementet av konkurranse tvinger alle barnehageeiere til å være fremoverlente og kvalitetsorienterte i alt de gjør. Og sektoren blir mer interessant å jobbe i. For mens færre søker seg til studier for å bli lærere i skolen, er søkningen til barnehagelærerutdanningene høyere enn noen gang.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Marius Iversen, kommunikasjonsdirektør, Private Barnehagers Landsforbund. Foto: Private Barnehagers Landsforbund