Lesarinnlegg:

«Meir bruk av kollektiv kjøring gjør fylket grønnere»

Kollektivtrafikk: Mange er villige til å endre hverdagsvaner for å bidra til at området de bor på skal bli mer klima- og miljøvennlig, tror Randi Walderhaug Frisvoll (KrF).  Foto: Staale Wattø

Leserinnlegg

Kunnskap om miljø og klimautvikling vokser i ett med tiden. Interessen for miljøvern øker, og store deler av Norges befolkning er engasjert og ønsker å bidra til et bærekraftig samfunn.

Det er viktig å være opptatt av miljøet. For at fylket vårt skal bli mer miljøvennlig må det bli enklere og billigere å ta dette valget.

Mange unngår blant annet å benytte seg av kollektivtransport på grunn av pris og utilgjengelighet. Særlig utenfor byene er det dårligere kollektivtransport-tilbud, og det blir derfor tungvint å komme seg fra A til B.

Bilen vil da bli valgt fremfor miljøvennlige fremkomstmidler, og nettopp derfor må prisene gå ned, og kollektivtilbudet bli bedre.

Mange er villige til å endre hverdagsvaner for å bidra til at området de bor på skal bli mer klima- og miljøvennlig. Det kan ofte ta tid å komme i gang ettersom det for mange kan føles tungt og uoverkommelig å komme i gang med å være miljøbevisst. Derfor bør fylkeskommunen legge til rette for at innbyggerne får en enkel start, noe som igjen vil gjøre det mindre komplisert å komme i gang.

Å sette i gang utleie av elsykler i byene er et godt tiltak og en fin begynnelse.

Vi må ha som mål å overlevere planeten vår til våre etterkommere i en bedre stand enn vi overtok den fra våre forfedre. Hver av oss kan på mange måter være med å hjelpe til med dette. Som enkeltindivid kan vi stille oss spørsmålet «Hva kan jeg gjøre for å hjelpe til?».

Dette er en god måte å starte på. To konkrete eksempel kan være å bidra med økokjøring og kameratkjøring.

Å innarbeide seg vaner/venne seg til økokjøring høres tungt ut. Tungt er det egentlig ikke, og du vil kanskje bli overrasket over hvor enkelt dette kan være.

Økokjøring kan for eksempel være å holde jevn fart, høyt gir, kjøre uten takboks og unngå tung bagasje. I tillegg til økokjøring har vi kameratkjøring, som med litt samarbeid med naboen kan gjøres til en hyggelig greie.

Å kjøre sammen til jobb, eller slå sammen skyss til fotballkampen kan for eksempel være en konkret måte å gjøre det på.

Det skal lønne seg å velge miljøvennlig og derfor må det bli billigere å ta miljøvennlige valg i hverdagen. Vi ønsker å innføre rimelig utleie av elektriske bysykler i de største byene i fylket, dette for at du og jeg kan få muligheten til å velge ett grønnere alternativ.

Vi i KrF tar miljøet på alvor, og vil ha deg med på laget.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!