Leserinnlegg av Tom Anders Stenbro

«Norges beste på innsamling?»

Det er på tide å begrave den gamle myten om gjerrige sunnmøringer.

Takker: Tom Anders Stenbro i Kreftforeningen i Midt-Norge er imponert over innsamlinga til pet-scanner på Sunnmøre.   Foto: Kreftforeningen

Leserinnlegg

Det er lett å ty til floskler og myter når man skal beskrive befolkningen fra de ulike landsdelene. Vi elsker å karikere dem. Men vi elsker også å motbevise dem.

Imponerende

Jeg har fulgt innsamlingsaksjonen til Foreninga Sjukehuset Vårt fra sidelinja gjennom media i fjor. Engasjementet og kreativiteten som vokste fram på kort tid, har vært imponerende og spennende å følge med på.

Kreftforeningen kjenner godt engasjementet for kreftsaken. Vi har sett ektemenn bestige fjell. Vi har vært vitne til at utrente har rodd på seg vannblemmer og tresmak i baken for saken. Andre har solgt vafler og saft, mens ungdommer er stolte bøssebærere år etter år.

Felles for engasjementet er at vi alle er berørte. Vi kjenner alle noen som har eller har hatt kreft. Kanskje har du mistet noen kjære eller kanskje kjenner noen som står midt i behandlingen akkurat nå. Det treffer oss så inderlig hardt og nært.

I pressemeldingen ved foreningens oppstart beskrev de selv initiativet slik: «At vi sammen kan snu motløshet til dugnadskjensle. At noe av engasjementet kan gå fra fine ord, via klingende mynt, til helse. For de mange av oss som trenger det.»

36 millioner kroner

I bresjen for saken stod lokale ildsjeler, ansatte fra det private næringsliv, ansatte ved sykehuset og engasjerte politikere på begge sider av fløyene. Å si at de slo sine pjalter sammen, vil være årets underdrivelse. For i løpet av bare sju måneder fikk innsamlingen inn over 3.000 donasjoner og til sammen over 36 millioner kroner.

Kronerullingen materialiseres nå i noe av det fremste innen helseteknologi som vi har her til lands, en Pet-CT maskin, Discovery MI, som den første av sitt slag i Norden. Denne investeringen vil bety mye for mange kreftpasienter i hele regionen. Behandlingstilbudet ved Ålesund sjukehus vil også bli bedre til personer med andre diagnoser, ikke kun kreft. I tillegg vil sykehusets ansatte bygge seg opp en unik kunnskap og erfaring med denne PET-CT maskinen. Som igjen vil bidra til et bedre helsetilbud i regionen.

Folkebevegelse

Om tro kan flytte fjell, skal ikke jeg mene noe om. Men følelser og engasjement kan skape en folkebevegelse. Vi lar oss imponere av Norges beste på innsamling. De gamle mytene skal begraves en gang for alle.

Deres engasjement og giverglede betyr mye for mange kreftpasienter. Tusen takk.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!