Dersom man baserer seg på Ålesund kommunes tildelinger, kan man ikke ha særlige høye ambisjoner for sin idrett. Vi i Ålesund Sharks Basketball har vokst i antall medlemmer hvert år de siste 5 åra, og i 2020 vokste vi til ny rekord med 116 aktive medlemmer uten at vi har drevet noe aktiv rekruttering.

Vi har hevdet oss bra i region Midt-Norge mot lag i Trondheimsregionen, der vi de siste 3–4 åra har vært blant de tre beste laga i de aller fleste klasser. Vi har klart å gi de mest ambisiøse lagene og spillerne et ok tilbud ved å slå sammen treninger og åpne treninger for spillere på tvers av aldersgrupper. Vi har også klart å rekruttere yngre spillere til nasjonale landslag.

For sesongen 2021 har vi påmeldt sju lag i seriespill, der fem av disse lagene er yngre lag. Med dette utgangspunkt fikk vi tildelt fra Ålesund kommune totalt tre treninger pr. uke på full bane (Matchbane) og fem treninger på små baner (gymsal). To av de tre treningene på matchbane er klokka 21-22:30 på kvelden, noe som gjør de utilgjengelige for de aller fleste yngre spillere.

Alle våre sju lag spiller alle sine seriekamper på «matchbane», noe som betyr at de aller fleste lagene våre aldri får trene på slike baner før de skal spille kamper. Treninger på små baner (uten oppmerking), er i praksis en nødløsning for alle våre lag. Det kan være ok for de yngste lagene og for alternativ trening, men svært lite attraktivt for alle våre aktive spillere som skal spille seriekamper. Det blir muligens som å trene på 7’er bane for et fotballag som skal spille kamper på 11’er bane. Hvilket fotball-lag ville akseptert dette?

Dette får vi servert fra Ålesund kommune etter å ha oppnådd vekst i aktiviteten selv i et svært vanskelig Corona-år og på et tidspunkt der det er større interesse enn noen gang for basketball både i Ålesund og nasjonalt. Det blir som å få en knyttneve midt i magen når man virkelig skal ta sats. Vi som er engasjert i basketball blir usikre på om vi skal le eller gråte når vi får en slik tildeling, og dette gjør det umulig å holde aktiviteten og vår motivasjon oppe. Med et slikt utgangspunkt er det KUN to ting å gjøre:

1) senke våre ambisjoner og 2) trappe ned aktiviteten. Hvis nye Ålesund kommune skal være «Open, engasjert, og modig», må de tørre å satse på ungdommen og legge forholda MYE bedre til rette for aktivitet enn dette.

Ålesund hadde trengt et Idrettens Hus slik de har fått i Molde, der både basketball, turn og åtte andre idretter har fått plass og prioritet. Eller hva med å bygge litt større gymsaler når man først bygger nye skoler?

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!