Fincantieri vil ikke øke budet på Vard

Fristen fra de italienske majoritetseierne går ut fredag.

Vard har fem verft i Norge, blant dem Brattvåg, Langsten, Aukra og Søviknes (bildet) på Nordvestlandet. Arkivbilde 

Næringsliv

– Tegn på usikkerhet i markedet, mener Norske Skipsverft

Vard kan gå på billigsalg

Italienske Fincantieri kan få halve Vard til en firedel av prisen de ga i 2012. Bransjeorganisasjon mener det er et symptom på usikkerhet rundt verftene.

Fincantieri påpeker i en børsmelding at de ikke vil øke budet på 0,24 singaporedollar per aksje i skipsbyggerkonsernet Vard.

De italienske majoritetseierne la i fjor høst fram et bud som verdsetter konsernet til rundt 1,7 milliarder kroner. Det har vært spekulert i om budet ville bli høynet, men det skjer altså ikke, ifølge meldingen natt til onsdag norsk tid.

Laber interesse blant aksjonærene for å selge, har ført til at budet er blitt forlenget en rekke ganger. Fristen per i dag går ut på fredag og i meldingen blir budet omtalt som «endelig».

Har fått utfordrer

Italienerne ønsker å gjøre om Vard til et ordinært datterselskap, men ga opp målet om å få kontroll over 90 prosent for å tvangsinnløse resten av aksjene.

Ifølge den siste oppdateringen i midten av februar, hadde Fincantieri fått kontroll over 69 prosent av aksjene. Da budet ble framsatt i høst, satt konsernet på rundt 55 prosent av aksjene.

Samtidig har det britiske investeringsfondet MVN Asset Management Limited de siste månedene kjøpt seg opp i aksjene på Singapore-børsen.

Frykter gjeldsproblemer

For fire år siden la Fincantieri 3,3 milliarder på bordet for å kjøpe halvparten av selskapet som da het STX, hvor de fortsatt sitter med aksjemajoritet. Nå vil de kjøpe opp resten av aksjene.

Fincantieri mener Vard vil få problemer med å få gode nok gjeldsordninger om markedet fortsetter å være like tøft som i dag. Samtidig blir det påpekt at de ikke har planer om å gjøre betydelig endringer verken i antall ansatte eller drifta av Vard-konsernet.

Vard la nylig fram et underskudd på 159 millioner kroner før skatt for 2016. Det er en stor forbedring fra tapet på 1,2 milliarder i 2015.


Svekker den maritime klynga

Sunnmøre strippes for viktig makt

Farstads ferd gjennom offshore-krisa er inne i smulere farvann, men ­verdifull last har gått tapt undervegs. Det mest bekymringsfulle er at dette følger et mønster.

 

Britisk fond kjøper seg opp i Vard

Investeringsfond hamstrer aksjer i skipsbyggerkonsernet Vard. Torsdag går fristen ut for budet fra de italienske storeierne.